Українська влада веде суперечливу фінансову політику. Таку думку в ході круглого столу «Життя українців до і після Майдану: що змінилося в кишенях громадян?», як передає кореспондент Forum'у, висловив економіст Андрій Блінов.

«На сьогодні абсолютно незрозуміла політика фінансової влади, адже ми взяли курс на так зване таргетування інфляції. Тобто - коли інфляція визнається ключовим пріоритетом, на наступний рік у нас закладено основи грошової політики 9% інфляції на 2015 рік, від фіксованого курсу ми відійшли. А у вересні ми раптом повертаємося, в рамках передвиборної риторики, я так розумію, до курсу 12,95 і на сьогодні ми намагаємося за ним жити», - зазначив Блінов.

За підрахунками економіста, в результаті інтервенцій на валютний ринок Національний банк із золотовалютних резервів витратив на внутрішню підтримку валюти близько 1,5 мільярда доларів.

«І значною мірою попит не гасне, а просто живиться за рахунок чорного ринку. Цей ризик є найвищим, оскільки ми знаємо, що у нас кредитором останньої інстанції є Міжнародний валютний фонд. І Фонд каже, що ми повинні переходити до таргетування, згідно з меморандумом від квітня місяця», - уточнив економіст.

На думку Блінова, умови МВФ доведеться переглядати внаслідок проведеної НБУ і владою України фінансової політики.

«У листопаді, коли у нас працюватиме місія (МВФ - Ред.) це буде одне з ключових питань - що з попередніх умов меморандуму залишиться, а що - ні. І наскільки жорсткою буде політика МВФ», - зазначив він.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26