У Міністерстві закордонних справ обурені присутністю на виборах у самопроголошених Донецькій та Луганській народних республіках сербського парламентаря Володимира Джукановича.

Про це, як передає кореспондент Forum'у, заявив у ході брифінгу речник МЗС Євген Перебийніс.

Він підкреслив, що жодна держава або ж поважна міжнародна організація офіційних спостерігачів на ці вибори не делегувала. У той же час, за його словами, для спостереження за тим, що відбувалося 2 листопада на Донбасі, прибули представники невизнаних утворень в Абхазії та Південній Осетії, а також окремих російських політичних партій.

Перебийніс зазначив, що, крім них, спостерігати за процесом виборів на території Донбасу приїхали також представники деяких європейських маргінальних крайніх правих і крайніх лівих сил, які «пропагують неонацистські, сталіністські та інші маргінальні погляди, а також мають незначну підтримку, як у себе на батьківщині, так і в загальноєвропейському контексті».

За його словами, за порушення українського законодавства, в тому числі щодо порядку в'їзду на територію України стосовно всіх цих спостерігачів компетентними органами України буде вжито відповідних заходів.

«Міністерство закордонних справ України закликало всі країни, парламенти і політичні сили, представники яких взяли участь у цьому спостереженні, відмежуватися від них і зроблених ними оцінок. Якщо вони цього не зроблять, відповідна оцінка та ставлення України будуть поширюватися і на них», - сказав він.

«У зв'язку з цим хотів би окремо наголосити на участі у спостереженні за незаконними виборами на Донбасі депутата сербського парламенту Володимира Джукановича. Серед всіх спостерігачів він чи не єдиний представник провладної сербської прогресивної партії, яку очолює прем'єр-міністр цієї країни і засновником якої є президент... Терпиме ставлення до таких дій вищого політичного керівництва Сербії є відверто недружнім кроком стосовно України, суперечить задекларованій офіційним Белградом позиції про підтримку територіальної цілісності і суверенітету нашої країни, а також є неприйнятним для держави, яка головуватиме в ОБСЄ наступного року», - заявив Перебийніс.

Як раніше повідомляв ForUm, Міністерство внутрішніх справ встановило особи персон, які були присутні як спостерігачі на виборах у самопроголошеній ДНР.

2 листопада в ЛНР та ДНР пройшли вибори. Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія визнає результати виборів у самопроголошених Донецькій та Луганській народних республіках. Після виборів Москва заявила, що вважає вибори в ДНР і ЛНР такими, що відбулися.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

48