«План Маршалла» не призведе до економічного стрибка. Про це в ході круглого столу на тему «Життя українців до і після Майдану: що змінилося в кишенях пересічних громадян?» заявив екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко.

«Якщо йдеться про «план Маршала», то треба говорити що він провалився трохи за інших умов. План полягав у тому, що США не тільки дали гроші для відродження західної Європи, а й у тому, що він надав ринки збуту для європродукції в США. За цією ж схемою працювала Південна Корея і Японія. Головне - не виробити, а продати. Виходячи з цього, і треба дивитися на ситуацію в Україні», - сказав Яременко.

Екс-заступник глави НБУ пояснив, що в світі існує взаємний розподіл праці, тобто кожна країна займає свою певну виробничу нішу.

«Говорити про «план Маршалла», як про стрибок, ми не можемо. Адже ми не можемо викинути когось із світової виробничої структури або просити «дайте нам місце». Питання виникає: яка ніша наша? Чітко видно тільки одне: світове співтовариство бачить нас тільки в сільському господарстві, решта туманно і неясно. Була у нас транспортна складова між сходом і заходом, але ми на деякий час втратили цю перевагу. І головне питання: що ми можемо зробити без інвестицій і вільної ніші? Куди можемо увійти? Чим замінити, те, що збували тільки в РФ?», - поставив риторичні запитання він.


 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом