Підхід західних партнерів до України стане набагато жорсткішим уже навесні. Таку думку в коментарі кореспонденту ForUm'у висловив народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Владислав Лук'янов.

«Кредитні рейтинги України знаходяться, м'яко кажучи, на загрозливо низькому рівні. Але постмайданна Україна сьогодні користується підтримкою Заходу, який розуміє, що без фінансової допомоги наша країна сьогодні неспроможна як держава і неминуче прийде до дефолту. Тому, думаю, що МВФ надасть черговий транш. Коли ми говоримо про кредити МВФ, то повинні усвідомлювати - це як зайняти до зарплати. МФВ нам позичить. Питання, як ми будемо повертати - і коли зарплата буде», - заявив він.

За словами парламентарія, ситуацію з отриманням коштів МВФ потрібно розглядати системно. «Потрібно розуміти, що буде далі, і де Україна надалі візьме гроші, як буде заробляти. І питання полягає в економічному позиціонуванні України на міжнародних ринках. Україна повинна бути самодостатньою суверенною державою. Ми повинні стати самі собі господарями. А господар не тільки суверенний і незалежний у своїх діях. Він зводить свій баланс бюджету», - додав нардеп.

«Якщо ми подивимося на структуру ВВП, структуру промислового виробництва, в тому числі АПК, то побачимо, що близько 25% виробництва становив агробізнес. Друга позиція була за багатогалузевим промисловим виробництвом. Деякі фундаментальні галузі сьогодні в жахливому стані», - звернув увагу політик.

Також він нагадав, що однією із галузевих переваг України була дешева електроенергія. «Близько 40-50% електроенергії вироблялося на АЕС. Ми отримували дешеві енергоресурси. А те, що дається дешево, особливо і не цінується. Ми розбазарювали це перевага, не піклуючись про енергоефективність», - сказав він.

Окрему увагу Лук'янов приділив дефіциту природного газу. «Давайте зупинимося на хімпромі. Ми виробляли відносно недорогі добрива. А сьогодні ми втрачаємо цю перевагу, оскільки дорогі енергоресурси, їх не вистачає. Більш того, відмовившись від поставок російського газу, ми прийшли до енергетичного голоду. Економіка почала стискуватися. А враховуючи, що більшу частину продукції ми відправляли на експорт, то втратили також і джерела припливу валюти, яку потрібно буде віддавати кредиторам. Також ми втратили значну частину внутрішнього попиту. У населення скоротилися доходи. Наша валюта знецінилася. Ціни зросли. Рівень життя погіршився», - зазначив парламентарій.

«Кредит МВФ конче потрібний, щоб збалансувати ситуацію в короткостроковому періоді (це три-чотири місяці). Невидача траншу призведе до банкрутства протягом одного-півтора місяців. Але рішенням проблем України є не транш, а збільшення експорту в ЄС, нормалізація відносин з РФ. Якщо цього не зробити, економіка продовжуватиме стискатися, гривня знецінюватися, кредитори, як ЄС, так і США, скажуть: «Хлопці, вам марно давати фінанси. Потрібно пройти процедуру банкрутства». А уряд Яценюка нічого не зробив для побудови дієвої економічної моделі держави. Якщо ситуація не зміниться, у країни не буде бізнес-плану, починаючи з березня-квітня 2015 року підхід західних партнерів стане набагато жорсткішим», - попередив він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

50
Теги