Органами прокуратури Донецької області встановлені численні порушення у проведенні мобілізації, повідомили ForUm'у в прес-службі Генеральної прокуратури.

«Прокуратурою Донецької області проведено перевірки додержання вимог Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Наприклад, в частині діяльності органів місцевої влади та використання бюджетних коштів на зазначені цілі. В ході цієї перевірки встановлено, що місцеві адміністрації та органи місцевого самоврядування не в повній мірі виконують свої функції. Так, встановлено порушення у веденні обліку призовників і військовозобов'язаних, а саме: несвоєчасно вносяться дані про освіту, місце роботи та сімейний стан і не здійснюються щорічні звірки списків призовників, які перебувають на військовому обліку за фактичним перебуванням призовників за місцем проживання. Такі порушення встановлені органами прокуратури в Красному Лимані, Димитрові, Костянтинівці, у Волноваському районі та в місті Маріуполі», - йдеться в повідомленні.

Крім того, за даними прокуратури, у виконкомах Селидівської і Новогродовскої міських рад не розроблені мобілізаційні плани, а також програми мобілізаційної підготовки. Також органи місцевого самоврядування не забезпечили створення мобілізаційних підрозділів (тобто посад працівників з питань мобілізації).

У виконкомах Димитрівської, Слов'янської, Селидівської і Костянтинівської міських рад на одну посадову особу покладено обов'язки щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації. За результатами перевірки встановлені факти неналежного виконання посадовими особами органів місцевого самоврядування повноважень щодо здійснення контролю за станом мобілізаційної підготовки підприємств, установ і організацій, які залучені до виконання мобілізаційних завдань.

«Також органи місцевого самоврядування не вживають заходів з контролю за створенням, зберіганням та обслуговуванням мобілізаційного резерву. Зокрема, прокуратурою Маріуполя встановлено, що у 2011 році розпорядженням міського голови затверджено мобілізаційні завдання (замовлення), які були доведені до підприємств-виконавців. Однак чиновники міськради протягом трьох років не вживали заходів з контролю за збереженням мобілізаційного резерву на підприємствах міста і жодного разу не провели перевірку стану виконання мобілізаційних завдань підприємствами-виконавцями. Таким чином, наразі відсутні достовірні дані про обсяги та якість виконання договорів підприємствами, установами і організаціями мобілізаційних завдань», - йдеться в повідомленні.

За результатами зазначених перевірок міськрайпрокурорами внесено 22 подання про усунення виявлених порушень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом