МЗС Литви суворо засуджує незаконні вибори на частині територій Донецької та Луганської областей України, проведені 2 листопада незаконними збройними формуваннями.

Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті міністерства.

«Ці дії, які безпосередньо підтримуються Росією, грубо порушують територіальну цілісність України, суперечать нормам міжнародного права, законам України і підписаній 5 вересня в Мінську угоді, а також не створюють умов для вільного політичного волевиявлення громадян у вищезгаданих регіонах України», - йдеться в повідомленні.

У МЗС також зазначили, що «місцеве самоврядування», сформоване на підставі цих виборів, не матиме ніякої демократичної легітимності.

«Єдина легітимна основа для організації виборів в органи місцевого самоврядування на території України - це Конституція та законодавство України, конкретно - спеціальний закон про статус регіонів Східної України, що передбачає організацію місцевих виборів 7 грудня поточного року», - підкреслили в МЗС Литви.

У відомстві зазначили, що організоване лідерами НЗФ голосування в ДНР та ЛНР, поглиблює конфлікт в Східній Україні і матиме серйозні наслідки для подальших відносин міжнародного співтовариства з Росією.

«Особливо турбує те, що ці вибори супроводжуються тривалим вторгненням російських військ на територію України і безперервними порушеннями перемир'я з боку нелегальних збройних угруповань», - сказано в повідомленні.

На думку МЗС Литви, Росія знову продемонструвала ігнорування норм міжнародного права, організувавши вже п'ятий «гуманітарний конвой» на Східну Україну, рух якого знову не було погоджено з українською владою і міжнародними гуманітарними організаціями.

МЗС Литви закликає Росію дотримувати прийнятих у Мінську зобов'язань вивести свої військові сили з території України, перервати надання будь-якої допомоги збройним угрупованням на Донбасі і відновити контроль державного кордону з Україною.

Як повідомлялося, вчора, 2 листопада, у ЛНР та ДНР пройшли вибори.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія визнає результати виборів у так званих Донецькій та Луганській народних республіках.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

19