Якщо в переобраній Верховній Раді, а потім у знову сформованому уряді буде розуміння того, що Україна має реальний шанс переламати ситуацію і стати на шлях відновлення, то наша країна зможе поступово оговтатися від кризи. Таку думку у своєму блозі висловив лідер Громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

Громадський діяч нагадав, що за даними міністра фінансів України, Олександра Шлапака, втрати України від розриву торговельних відносин з Росією вже сьогодні становлять близько $3,5 млрд, а до кінця нинішнього року ця цифра становитиме $5 млрд.

«Найбільше від втрати російського ринку збуту постраждали аграрний сектор, харчова промисловість і машинобудування. Ці галузі значно скоротили обсяги продажів у РФ, оскільки завжди були орієнтовані саме на російського покупця. Раніше на РФ припадала половина всіх зарубіжних постачань українського машинобудування», - підкреслив Медведчук.

На його думку, промислове виробництво в Україні обвалили торговельні війни, заборона постачання в РФ продукції військового і подвійного призначення, двостороннє ембарго. Відновлення відносин з Росією допомогло б вивести українську економіку з кризи і повернуло в країну російські замовлення та інвестиції за умови, що офіційний Київ проявить політичну волю і зробить усе необхідне для відновлення не лише добросусідських, а й партнерських взаємин з Росією, вважає Медведчук.

«Сьогодні, після переобрання ВР, для влади настав час задуматися: наскільки правильним є вибір західного вектора економічної інтеграції. Враховуючи те, що Росія протягом десятиліть була основним стратегічним партнером України, саме курс на Схід, на розвиток економічного та торговельного співробітництва з країнами МС для нас є перспективним і вигідним. Це визнають і європейці. Глава делегації ПАРЄ в Україні Крістофер Чоуп заявив, що не бачить перешкод для міцних взаємин Києва і Москви при новому складі Верховної Ради. Відстоювання економічних інтересів країни - ось головне завдання для нової політичної еліти», - вважає лідер «Українського вибору».

На думку громадського діяча, нині Україна має реальний шанс переламати ситуацію і стати на шлях відновлення. «Якщо в переобраній Верховній Раді, а потім у знову сформованому уряді буде розуміння цього, якщо для міністрів і депутатів інтереси держави стануть важливішими за особисті амбіції, то Україна зможе поступово оговтатися від кризи. В іншому ж разі ми можемо стати свідками найбільш глибокого падіння економіки України за всі роки незалежності і втрати економічної незалежності країни», - підсумував Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

79