Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з доставкою на територію країни чергового «гуманітарного конвою» Російської Федерації.

Відповідну заяву опубліковано на сайті зовнішньополітичного відомства.

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з незаконними діями Російської Федерації, грубим порушенням державного кордону України, втручанням у внутрішні справи нашої держави шляхом підтримки терористичних угруповань, що діють на Донбасі», - йдеться в заяві.

МЗС також вимагає від РФ «припинити провокаційні дії й дотримувати загальноприйнятих норм і принципів міжнародного права та міждержавних відносин».

За даними відомства, в неділю, 2 листопада, російська сторона перемістила через державний кордон України черговий так званий «гуманітарний конвой».

«Це було зроблено без запиту про отримання офіційної згоди української сторони, без здійснення компетентними органами України необхідних процедур прикордонного і митного контролю, без узгодження з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста та супроводження вантажу його представниками, всупереч усталеній міжнародній практиці, а також з порушенням національного законодавства України і раніше досягнутих домовленостей», - наголошується в заяві.

Як підкреслили в МЗС, «ці провокаційні дії російської сторони, нездатність дотримуватися усталених міжнародних правил під час відправлення гуманітарної допомоги, а також спроби приховати справжній вміст вантажу є свідченням продовження курсу Росії на подальшу ескалацію ситуації на сході України».

Як повідомляв ForUm, Державна прикордонна служба України не брала участі в огляді п'ятого «гуманітарного конвою» Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом