Днями ForUm розбирався з тим, яку суму українцям доведеться викласти для того, щоб обзавестися дахом над головою. У процесі спілкування експерти з питань нерухомості зійшлися на думці, що якщо у цей складний час на ринку і є в наявності бюджетні пропозиції, то їх явно не так багато, як цього хотілося б. Втім, як це часто буває, цифри і факти в сухому викладі фахівців лише побічно межують з дійсністю. Як з'ясував ForUm, наявності фінансів для довгострокової оренди квартири цієї непростої осені явно недостатньо. Щоб усе-таки поставити підпис під орендною угодою, нам знадобилося два-три тижні часу, неабияке терпіння, а також кілька сотень гривень на потреби відвертих аферистів.

З Донецька? До побачення!

Чудово розуміючи, що пошук квартири в газетних оголошеннях та обривках на ліхтарних стовпах – моветон і минуле століття, ми звернулися по допомогу до Інтернету. На щастя, дефіциту ресурсів, які за допомогою красивих фотознімків пропонують «тут і зараз» вирішити квартирне питання, у Мережі не спостерігається. Але виявилося, що як би не привертала увагу до себе та чи інша квартира, її власники будуть раді далеко не всім. Незважаючи на те, що представники нинішньої влади невтомно переконують нас у тому, що в «єдиній країні» до гуцулів Закарпаття і шахтарів Донбасу ставляться з однаковою любов'ю, практика показує зворотне. Що, в принципі, й не дивно – надто довго політики так званої «нової генерації» ділили людей на різні сорти залежно від регіону їх проживання та електоральних симпатій.

«Ви звідки до нас приїхали? Яка у вас прописка?» – буквально з ходу осаджує ріелтор одного зі столичних агентств нерухомості. І, не чекаючи відповіді, видає: «Якщо ви з Донецької чи Луганської області, продовжувати розмову немає сенсу – господарі за жодних обставин не селитимуть у себе переселенців».

Чітко розуміючи, що «полюбити» переселенця як рідного допоможе лише збільшення ставки, прошу ріелтора вплинути на власників і, в разі позитивної відповіді, не забути про вдячність. Але очікування і надії марні – популярне «ми вам передзвонимо» прогнозовано залишається невиконаним. Нічим закінчуються й інші спроби, яких, до речі, було не менше двох десятків. Ледь запідозривши, що на іншому кінці дроту квартиру може шукати біженець із Донбасу, ріелтори або безапеляційно заявляють про те, що підходящих варіантів зараз немає, або, знову-таки, обіцяють передзвонити. Як не сумно, але, схоже, мати справу з біженцями із південного сходу столичні орендодавці не хочуть.

Коментар спеціаліста: «На мій погляд, проти переселенців була проведена певна інформаційна диверсія. Я просив своїх колег навести мені хоча б один конкретний приклад того, що приїжджі зі східних регіонів виявилися недобросовісними квартиронаймачами. Ніхто з колег не зміг пригадати жодного випадку, хоча подібні чутки дійсно мають місце. Здебільшого господарі бояться того, що орендарі виявляться неплатоспроможними. Разом із тим багато біженців з Донбасу готові заплатити за три місяці наперед. Але, на жаль, за моїми спостереженнями, багато хто зі страху включає задній хід, мовляв, «ні – і все тут», – каже глава Асоціації фахівців з нерухомості України Дмитро Корчев.

Ціни вгору

Не назвеш «дружелюбною» і вартість оренди квартир, яка встановилася у жовтні. Тих, хто резонно розраховував на те, що після традиційного напливу абітурієнтів та студентів, ціни на житло істотно знизяться, спіткало розчарування. Виявилося, що вартість оренди не тільки не впала, а навіть, навпаки, зросла на 20-30%. Наприклад, якщо на початку вересня однокімнатна квартира з косметичним ремонтом у Голосіївському районі коштувала 2800-3000 гривень, то нині апартаменти зі схожими параметрами тягнуть на 4000-4200. Але це ще нічого – для того, щоб домовитися про перегляд відповідного варіанту, потрібно як слід постаратися. Як розповідають ріелтори, ситуація на ринку зараз нагадує радянські гастрономи дефіцитних часів – квартири розходяться як гарячі пиріжки, і ледве з'являється хороша пропозиція, її тут же буквально виривають з рук. Часом навіть без перегляду. Зрозуміло, що подібний ажіотаж робить свій вплив і на орендодавців, багато з яких відчули себе мало не вершителями доль.

«Приїжджайте на першу годину дня, разом із вами буде ще кілька людей, господар хоче влаштувати колективний перегляд квартири, так би мовити, аукціон», – без зніяковіння заявляють по одному із зазначених телефонів.

Коментар спеціаліста: «Ажіотаж пов'язаний з приїздом великої кількості, так би мовити, новоселів до Києва та інших великих міст країни. Про що говорити, якщо відразу 800 тисяч жителів України відразу зірвалися з місць і переїхали в пошуках кращого життя. Так що гарні пропозиції довго не залежуються. Зрозуміло, що істотне підвищення попиту не могло не позначитися на вартості оренди квартир. Чи спостерігатиметься падіння цін на житло, наразі сказати складно – в цьому питанні все залежить від того, коли закінчаться бойові дії на сході. До речі, не може не впливати на вартість також зростання тарифів на комунальні послуги», – уточнює Дмитро Корчев.

Без лоха і життя погане

Не дивно, що критична ситуація на ринку орендної нерухомості змусила активізуватися й аферистів усіх мастей. Заробити на чужій проблеми цієї осені знайшлося дуже багато охочих. Цікаво, що розпізнати шахраїв спочатку виявилося не так просто. Тим паче що оголошення, в якому привабливий дизайн квартири доповнювався прийнятною ціною, буквально приворожило своєю принадністю, а приємний голос у трубці вселяв довіру.

«Наша фірма знаходиться у центрі Києва, біля площі Льва Толстого. Ви приїжджаєте до нас, передаєте нам 270 гривень, і вам більше не доведеться сплачувати завищені послуги брокера  – компанія надає вам прямі телефони власників квартир, з якими ви будете спілкуватися безпосередньо».

Як доказ кришталевої чесності, дівчина одразу ж диктує номер «господаря», який, своєю чергою, призначив перегляд на наступний день. Зрозуміло, угода не відбулася – псевдовласник донині не відповідає на дзвінки, а «диво-база» виявилася звичайною «липою».

Коментар спеціаліста: «Кожному, хто зараз займається пошуком квартири, хочу порадити – в жодному разі не купувати ніяких баз із телефонами. Вибирайте тільки ті об'єкти, які ви особисто можете прийти і подивитися, усе ретельно перевіряйте і не соромтеся ставити незручні запитання. Нині справді розвелося дуже багато шахраїв, тому в цьому плані не буде зайвим нагадати про те, що скупий завжди платить двічі», – рекомендує Дмитро Корчев.

Валентин Цімох, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом