В Україні чиновники приховують інформацію про якість наявного та імпортованого вугілля. Таку думку висловила ForUm'у експерт з енергетики, член стратегічної ради Київського інституту енергетичних досліджень Світлана Голікова, коментуючи питання забезпечення країни вугіллям.

«Вугілля - це така величина, яка залежить від того, в якому режимі його використовувати і яка його якість. Говорити абстрактно про кількість запасів вугілля на станціях неправильно. Потрібно чітко знати - якої марки вугілля, на якій станції, як воно буде доставлятися, чи є шляхи доставки», - пояснила вона.

«Чиновники у нас цю «слизьку» тему з теплотворною здатністю вугілля намагаються обійти, і просто кажуть, що вугілля стільки-то. А якої марки - не кажуть. На сайті «Укренерго» теж не йдеться, яких марок вугілля є на станціях», - зазначила експерт.

Голікова акцентувала, що в таких умовах фахівцям важко судити про те, чи достатньо забезпечена країна вугіллям.

«Неможливо зробити детальний висновок, наскільки нам вистачить вугілля. В цілому у нас дефіцит вугілля марки А, антрацитової групи. Ще влітку йшла мова, що цього вугілля не буде вистачати, тому що запаси перебувають на окупованих зараз територіях. Уряд вирішив це питання тим, що імпортує вугілля з Південної Африки. Поки що ми маємо тільки інформацію, що прийшло перше судно, повинно прийти друге. У кожному з них близько 75-80 тисяч тонн. Яка марка вугілля на цих суднах - достовірно невідомо. Ця інформація не є публічною», - зазначила експерт, додавши, що має місце приховування інформації.

«Можливо, це робиться з метою недопущення паніки, а можливо, щоб приховати прорахунки тих людей, які зобов'язані були цим займатися», - припустила Голікова.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29