Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк закликав всі органи державної влади і місцевих адміністрацій до економії газу, повідомили Forum'у в прес-службі Кабінету Міністрів.

«Не повинно бути оплесків і феєрверків з приводу того, що ми отримали додаткові можливості на постачання природного газу. Вимагаю від усіх органів державної влади, місцевих адміністрацій, від усіх суб'єктів економії газу», - заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні енергетичного Кризового штабу в п'ятницю, 31 жовтня.

Яценюк також повідомив, що тристоронній протокол між Україною, ЄС і Росією був підписаний 30 жовтня на умовах України і ЄС. Він нагадав, що за протоколом ціна на газ до кінця поточного року становить 378 доларів за тисячу кубометрів, а з 1 січня до кінця першого кварталу 2015 року - 365 доларів. «Це пов'язано з тим, що нам вдалося прив'язати ціну до цін на нафту. Впала нафта і, відповідно, присіла ціна», - сказав Яценюк.

«Ми зафіксували ціну, і якщо Росія односторонньо спробує її змінити, як вона це робила вже десятки разів, тоді ми отримуємо фінансову допомогу від наших європейських партнерів з компенсації зміни ціни», - повідомив Яценюк. За його словами, у протоколі також вдалося закріпити, що оплата за транзит газу здійснюється безпосередньо на рахунки НАК «Нафтогаз України», «незважаючи на прийняття Державною думою закону, який фактично дозволяв «Газпрому» не платити Україні за транзит».

З приводу плати за вже отриманий природний газ, частина якого знаходиться в українських газосховищах, Яценюк повідомив: «У протоколі чітко зазначено, що Україна оцінює цей газ за 268 доларів за тисячу кубічних метрів, і тому розрахунки йдуть саме з цієї цифри».

«Остаточне рішення буде прийняте Стокгольмським арбітражним судом», - резюмував Яценюк.

Яценюк також доручив головам обласних державних адміністрацій, Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, НАК «Нафтогаз» і НКРЕ невідкладно встановити ліміти споживання природного газу для ліцензіатів та суб'єктів споживання природного газу, а також «Теплокомуненерго» зменшувати температуру в теплоносіях, якщо піднімається температура зовнішнього повітря.

Як повідомляв ForUm, Росія і Україна погодили базові умови для відновлення постачань газу в Україну в зимовий період.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23