Імпортери призупинили постачання спиртних напоїв до нашої країни через труднощі під час розрахунків з іноземними контрагентами. «Ми змушені переривати співпрацю з деякими нашими зарубіжними партнерами, тому що відпускати товар у розстрочку вони не хочуть», - розповів «Капіталу» генеральний директор винної компанії «Вітіс Груп» Сергій Мазур.

Директор з імпорту одного із найбільших імпортерів алкогольних «Вінфорт» Павло Глазов повідомив, що кілька виробників перестали працювати і з його компанією. «Але з основною масою постачальників у нас довгострокові контракти і поки ще вдається домовлятися», - запевнив він.

Сергій Величко, генеральний директор компанії «Баядера Груп», підтверджує, що постачання імпортного алкоголю скорочуються. Однак ті гравці, які змогли протягом року посилити свої позиції, наростивши дистрибуцію, цього не відчувають. «Ми не зменшили обсяги постачань, оскільки цього року підписали контракт з французьким виробником елітного алкоголю Moët Hennessy (група LVMH)», - каже він.

Перебої з постачаннями дійсно є, згоден співвласник мережі Aroma Cafe Яків Лівшиц. «Багато іноземних виробників вважають Україну країною з високими ризиками, тому вимагають передоплату за поставлений товар», - пояснив він.

Проблеми з постачаннями пов'язані з постановою Нацбанку, яка набула чинності наприкінці вересня і діє до 2 грудня. Регулятор заборонив розраховуватися за товари валютою, якщо вони не завезені на територію України. Крім того, не можна оплачувати імпорт, поставлений понад 180 днів тому. «Сегмент імпортного алкоголю в дуже складному становищі, як, втім, і весь алкогольний ринок України», - констатує директор галузевої асоціації «Виноградарі та винороби України» Сергій Михайлечко.

За дев'ять місяців 2014 р. постачання іноземних напоїв знизилися на 30-50 % порівняно з таким же періодом минулого року, пояснює Глазов. «Це пов'язано зі зниженням попиту практично вдвічі», - каже він.

За словами Михайлечка, через девальвацію національної валюти практично на 60 % імпортний алкоголь значно подорожчав, що відштовхнуло покупців. Іноземний алкоголь з початку року зріс у ціні на 40 %, така оцінка Мазура. «Сукупно ці два фактори (девальвація гривні та обмеження валютних розрахунків. - «Капітал») частково паралізували імпорт, але повної зупинки ведення зовнішньоекономічної діяльності з алкоголю немає і не буде», - упевнений Михайлечко.

Якщо НБУ скасує обмеження валютних розрахунків 2 грудня, постачальники можуть усе одно не встигнути поставити товари на полиці магазинів перед новорічними святами. Традиційно цей період вважається одним із найбільш привабливих для алкогольної галузі. За оцінками двох великих дистриб'юторів спиртного, за два тижні до урочистостей компанії продають до 15 % річного обороту. «Імпортери можуть зіткнутися з проблемами. Наприклад, напередодні закінчення року на складах іноземних виробників може не виявитися необхідної кількості товарів», - попереджає директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Роздрібні мережі вже зараз ведуть переговори з виробниками про постачання товарів перед Новим роком, розповідає співвласник продовольчої мережі «Фуршет» Ігор Баленко. Він уточнив: якщо деяких товарів немає, то рітейлери намагаються знайти аналог. «Продукція буде масово завозитися в магазини з 15 грудня», - пояснює він. Баленко стверджує, що якщо постачальники запропонують свою продукцію за звичайними цінами в грудні і не нададуть знижки, то потрапити на полиці магазинів перед Новим роком їм буде практично нереально.

Найближчий рік алкогольний ринок очікує дуже складний період адаптації, каже Михайлечко. «Але покупці поступово звикнуть до високих цін, а імпортери налагодять роботу», - зазначив він. Однак незважаючи на це, така ситуація призведе до падіння продажів і у 2015 р.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом