В Україні знизився приплив капітального рахунку платіжного балансу. Таку думку висловив у коментарі ForUm'у економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«Платіжний баланс складається з поточного рахунку (експортні та імпортні операції) і рахунки капіталу (інвестиції, запозичення і платежі по них). Якщо подивитися на поточний рахунок, то ситуація там покращилася. В попередні роки у нас був дефіцит, а зараз він зменшився через скорочення імпорту», - сказав Жолудь.

За його словами, скорочення імпорту пов'язане із девальвацією гривні.

«Відповідно, українці почали купувати менше імпортних речей, значить, їх менше завозять. Але якщо ж дивитися на рахунок капіталу, то там склалася інша ситуація. У минулому році були масивні запозичення як держави, так і приватного сектора. В поточному році, незважаючи на програму МВФ, запозичень у нас менше, ніж у минулому році. Це означає, що приплив по рахунку капіталу у нас менший. Також менше стало прямих іноземних інвестицій, адже у інвесторів виникає питання «чи доцільно вкладати гроші у країну, яка воює?». Тому, незважаючи на поліпшення поточного рахунку, приплив по капітальному рахунку зменшився», - пояснив Жолудь.

Економіст зазначив, що на капітальний рахунок вплинула «валюта поза банками». «Те, що українці купують валюту і забирають її з банківської системи, враховується у платіжному рахунку, а вірніше погіршує його», - додав він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом