Утримати курс національної валюти буде складно. Таку думку висловив ForUm'у колишній заступник міністра соціальної політики, заступник голови парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці, народний депутат України (фракція «УДАР») Павло Розенко.

«Утримати курс на рівні 12,95 грн/дол. буде складно. Але, з іншого боку, ми бачимо, що ситуація на валютному ринку дещо заспокоїлася. Це пов'язано з тим, що відбулися вибори до ВР», - зазначив він.

Розенко додав, що сьогодні на курс буде впливати політична ситуація в Україні. «Зараз потрібно, щоб політичні домовленості щодо створення коаліції були досягнуті як можна раніше. Це було б позитивним сигналом певної політичної стабілізації і для економіки, і для валюти, і для інвесторів», - вважає нардеп.

«Багато залежить і від темпів реформування країни. Також необхідно стабілізувати ситуацію на сході України, хоча поки що розраховувати на це складно. Але це суттєво впливає на курс гривні, на економічну ситуацію в Україні», - підсумував Розенко.

Нагадаємо, екс-глава Нацбанку Сергій Арбузов в статті «Чому НБУ повинен зняти обмеження з валютного ринку», опублікованій у «Форбс», написав, що Нацбанк знову повернувся до політики фіксованого курсу, однак сумнівні експерименти на валютному ринку дорого обійшлися економіці. Ціна помилки Нацбанку - двозначна інфляція, яка найсильніше б'є по найменш соціально захищених верствах населення.

На його думку, зараз безглуздо шукати винних. Хоча, підкреслює екс-голова НБУ, аналіз помилок необхідно зробити, щоб уникнути їх повторення в майбутньому. Уряду і НБУ, за словами Арбузова, слід зосередитися на стабілізації валютного ринку, заспокоївши передусім населення і давши бізнесу реальний індикатор вартості валюти. Який, згідно з проведеними розрахунками, цілком може відповідати 12-12,5 гривні за долар.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41