Бюджетні ініціативи уряду суперечать євродирективам і ризикують призвести до нового податкового Майдану. Таку думку в коментарі Forum'у висловив екс-міністр економіки, народний депутат України (ВО «Батьківщина») Сергій Терьохін.

Зокрема, Терьохін нагадав, що Кабмін давно наполягає на ухваленні держбюджету на 2015 рік після внесення змін у податкове та бюджетне законодавство. «Плануються зміни в Податковий і Бюджетний кодекси. Варто згадати про ініціативу Яценюка радикально підвищити податки. Але це питання навіть не було внесене до порядку денного парламенту, повернуте уряду», - зазначив він.

«Якщо ви уважно проаналізуєте відмінності двох проектів коаліційної угоди - Петра Порошенка та Арсенія Яценюка - то побачите різні підходи до правил формування доходів бюджету 2015 року і цілі витрачання їх. Яценюк наполягає на тому варіанті, який був провалений у вересні. І я б порадив панові Яценюку бути досить обережним. Адже деякі новації, запропоновані ним, можуть призвести до нового податкового Майдану», - акцентував екс-міністр економіки.

Більш того, за словами Терьохіна, урядом не порушується питання децентралізації влади в питанні формування бюджету. «Влада там, де і гроші. Замість реальної децентралізації бюджетних ресурсів формально є подальша централізація. Припустимо, у місцеві бюджети включають таку «фішку», як податок на квартири, до того ж на всі. Це викличе неймовірне обурення людей, оскільки у нас комунальні платежі дуже зросли. Якщо мінімальна вартість тепла складе по регіонах 9,5-13 гривень за квадратний метр загальної площі, то уявіть, як сприймуть люди введення досить сильного оподаткування квартир, запропонованого як джерело доходів місцевих бюджетів», - роз'яснив він.

Парламентарій додав, що такого роду податок на нерухомість є у країнах, що входять в організацію економічного співробітництва і розвитку. «Тобто в найбільш розвинених країнах. Але там прописаний мінімум житлової площі, що не підпадає під оподаткування. У нас же такого немає», - наголосив нардеп.

«Крім того, на місцевому рівні пропонується вводити акцизи на роздрібний продаж електроенергії, тютюну, алкоголю і так далі. Це неможливо адмініструвати і зібрати неможливо. Уявіть собі: кожен ларьок потрібно охопити певним податковим інспектором. А як це зробити? До того ж, це суперечить як мінімум трьом директивам Євросоюзу. А я нагадаю, що в Угоді про Асоціацію з ЄС ми домовилися протягом трьох років після підписання довести всі свої внутрішні податкові правила до вимог директив. А запропоновані акцизи - це дивні обігові податки на місцевому рівні», - додав Терьохін.

За словами Терьохіна, у пропозиціях Камбіну є ще чимало недоречних ініціатив. «Пропонується різко збільшити оподаткування відсотків за депозитами. Але при цьому залишити на мінімальному рівні податки на доходи від вкладеного капіталу, так звані дивіденди... Зверніть увагу, людина, щоб отримати зарплату, має сплатити 15-17% податку, плюс до 42% - нарахувань на зарплату. Це фактично недоплачена заробітна плата. Але якщо ви жирний олігарх й отримуєте дивіденди, дохід від капіталу, то повинні платити тільки 5% без будь-яких соціальних відрахувань», - зауважив Терьохін.

«У проекті коаліційної угоди імені Яценюка містяться зобов'язання нової коаліції прийняти ті проекти, про які ми говорили, до того ж без будь-яких змін. Як усе буде проходити у парламенті, в якому дійсно багато нових людей? Складно сказати, враховуючи той факт, що у ВР восьмого скликання залишилося досить мало бюджетників, економістів. Що можу прогнозувати - ухвалення цього бюджету не буде осмисленим кроком з точки зору політичної економіки. Це буде плід домовленості неекономічного сорту, тобто про посади, комітети та інше. Сподіваюся, що громадянське суспільство візьме це питання на контроль», - підсумував Терьохін.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

69