Компанія «Укртрансгаз», що є оператором вітчизняної газотранспортної системи, закликає румунську компанію SNTGN Transgaz SA перейти на прямі контракти з постачань російського газу в напрямку Балкан без участі «Газпрому», йдеться в повідомленні компанії.

«Прямі відносини між операторами дозволять точніше передбачати попит і направляти відповідні потоки газу споживачам Балканського регіону», - йдеться в повідомленні «Укртрансгазу».

Як відзначають в «Укртрансгазі», 29 жовтня компанія зафіксувала зниження тиску в магістральних газопроводах балканського напрямку з 38 до 34 бар, що пов'язане з невідповідністю між заявками, наданими «Газпромом», і фактичним попитом споживачів, передає «УНІАН».

«Внаслідок такої невідповідності споживачі відібрали більше природного газу, ніж передбачено в заявці і фактично передано ВАТ «Газпром» українській газотранспортній системі», - наголошується в повідомленні.

В «Укртрансгазі» підкреслили, що компанія неодноразово офіційно зверталася до «Газпрому», «Газпром експорту» та представництва «Газпром експорту» у Республіці Болгарія з приводу необхідності забезпечити узгодженість заявок і фактичного відбору газу країнами-імпортерами.

«Вирішити цю проблему допоможе підписання прямого договору об'єднання мереж між ВАТ «Укртрансгаз» і румунським оператором SNTGN Transgaz SA», - додали в компанії.

Зараз на кордоні між Україною та Румунією «Укртрансгаз» передає «блакитне паливо» віртуального оператора «Газпром експорт», який у свою чергу відповідає за подальшу взаємодію з румунським оператором.

«Наявність віртуального оператора, який не має відповідної ліцензії і безпосередньо пов'язаний з постачальником газу ВАТ «Газпром», є порушенням вимог Третього енергопакету. Імплементація положень Третього енергопакету обов'язкова для всіх країн Енергетичного співтовариства, членами якого є також Румунія і Україна», - наголошується в повідомленні української компанії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39