Якщо в ході тристоронніх газових переговорів у Брюсселі Україна не домовиться про постачання газу, то в будинках українців батареї будуть набагато холодніші, ніж минулого року. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, на прес-конференції висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

«Не потрібно забувати про постанову Кабміну №293 від 9 липня, в якій йшлося про те, що ліміти споживання газу для промисловості і теплокомуненерго скоротяться на 30%, для населення - на 10%», - нагадав Марунич.

Крім того, він зазначив, що будуть обмежувати ліміти постачання газу для певних категорій споживачів. «Наприклад, «Київенерго» на поточний опалювальний сезон отримало не 1,8 млрд кубів, як минулого року, а 1,2 млрд кубів. Це означає, що, можливо, буде відключена гаряча вода для киян», - заявив він.

«Якщо буде дефіцит газу, то навіть для тих громадян, у чиїх будинках встановлено тепловий котел, немає гарантії, що він не буде відключатися через нестачу блакитного палива», - підкреслив він.

Також Марунич вважає, що під загрозою перебуває і вся українська промисловість. «Якщо буде альтернатива, кому відключити газ, то, на мою думку, його відключать для промислових підприємств, як це вже сталося з хімпромисловістю», - зазначає він.

Як повідомляв ForUm, Росія і Україна узгодили базові умови для відновлення постачань газу до України в зимовий період.

Міністр енергетики Олександр Новак заявив, що Росія і Україна можуть сьогодні, 30 жовтня, домовитися про відновлення постачання газу за умови підписання документів, які сторони обговорили на переговорах, що пройшли в ніч з середи на четвер.

Тристоронні переговори у форматі Україна - Росія - Єврокомісія щодо газу тривають з вечора 29 жовтня. Однак, за словами російських переговірників, і чергова зустріч, і підписання зимового газового пакета відбудуться лише в тому разі, якщо Україна і ЄК узгодять останній з трьох документів - двосторонній протокол, що включає фінансові гарантії Києву для оплати російського газу.

Делегація «Газпрому» прийняла рішення вранці 30 жовтня залишити тристоронні газові переговори у форматі Україна - РФ - ЄС, що почалися напередодні в Брюсселі, і повернулася до Москви.

Олена Бабич, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом