Підготовлені документи, які повинні врегулювати газову суперечку між Києвом та Москвою, зараз знаходяться на узгодженні в урядах України і Росії. Європейська комісія про зміст домовленостей не повідомляє, посилаючись на переговори, що тривають. Про це в Брюсселі заявила представник Європейської комісії Хелен Кірнс.

«Газові переговори завершилися о четвертій годині ранку. Підготовлені спільні документи. Зараз вони знаходяться в урядах в Москві та Києві для прийняття», - сказала вона.

Кірнс зазначила, що тристоронні консультації триватимуть «сьогодні стільки, скільки це необхідно». «На цьому етапі ми не можемо говорити про наповнення (домовленостей), окільки ми повинні дозволити переговірникам завершити свою роботу», - підкреслила представник ЄК, повідомляє «УНІАН».

Між тим у ЄК впевнені, що угоди можна буде досягти вже сьогодні, що буде «великим кроком».

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зазначав, що Україна наполягає на формульному визначенні ціни на газ з урахуванням ціни на нафту. У зв'язку з цим, за розрахунками українського уряду, ціна на російський газ до кінця року повинна становити 378 дол. за тисячу кубометрів, а в першому кварталі 2015 року - не вище 365 дол. за тисячу кубометрів. Більше того, обсяги поставок газу Україна визначить сама, а оплата пального буде здійснюватися за передоплатою.

Також, за словами Яценюка, Україна наполягає на відмові від принципу «бери або плати» і на переводі оплати за транзит газу на рахунки «Нафтогазу».

Крім того, Яценюк зазначив, що ціна на газ, вже наданий в Україну, не має перевищувати 268 дол. за тисячу кубометрів, і Україна має необхідний запас коштів - у розмірі 3,1 млрд дол. - для оплати вже поставленого палива.

У Європейській комісії також підтвердили, що готові виступити гарантом ціни російського газу для України, причому в розмірі 385 дол. за тисячу кубометрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом