Україна оплачуватиме борг за російський газ за ціною 268$ за тисячу кубометрів. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході засідання Кабінету Міністрів заявив глава уряду Арсеній Яценюк.

«Що стосується вже поставленого газу та оплати тих обсягів, які частково розташовані у сховищах і частково були використані, позиція України така, що загальний обсяг газу ми можемо оплачувати за ціною 268 доларів. «Газпром» може тлумачити це по-своєму, але наша позиція - поставлений в Україну газ буде оплачуватися за ціною 268$», - сказав він.

За словами прем'єр-міністра, для погашення боргу на державних рахунках є 3,1 млрд доларів фінансової допомоги, наданої МВФ і ЄС.

«Таким чином, поставлені в минулому обсяги природного газу українською стороною враховуються за ціною 268$. Для цього Україна має всі необхідні засоби, щоб повністю закрити рахунки з постачання природного газу, здійсненого в минулому», - резюмував він.

Як повідомляв ForUm, Росія і Україна погодили базові умови для відновлення постачань газу в Україну в зимовий період.

Тристоронні переговори у форматі Україна - Росія - Єврокомісія щодо газу тривають з вечора 29 жовтня. Однак, за словами російських переговірників, і чергова зустріч, і підписання зимового газового пакету відбудуться лише в тому випадку, якщо Україна і ЄК узгодять останній з трьох документів - двосторонній протокол, що включає фінансові гарантії Києву для оплати російського газу.

Делегація «Газпрому» прийняла рішення вранці 30 жовтня покинути тристоронні газові переговори Україна-РФ-ЄС, що почалися напередодні в Брюсселі, і повернулася до Москви.

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31