Відповідно до тристороннього газового протоколу Єврокомісія може виступити фактично гарантом виконання зобов'язань російською стороною в частині справедливого ціноутворення. Про це, як передає кореспондент Forum'у, відкриваючи засідання уряду, заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Якщо Росія порушить порядок ціноутворення і знову намагатиметься виставити ціну 500 доларів, як спочатку пропонувалося... Ми з Єврокомісією досягли угоди, що вона виступатиме фактично гарантом виконання зобов'язань Росії щодо справедливої ціни, в тому числі, і через механізм компенсації підвищення ціни, якщо та не відповідатиме тристоронньому протоколу, підписаному між ЄС, Україною і РФ», - заявив Яценюк.

Як повідомляв ForUm, Росія і Україна узгодили базові умови для відновлення постачання газу до України в зимовий період.

Міністр енергетики Олександр Новак заявив, що Росія і Україна можуть сьогодні, 30 жовтня, домовитися про відновлення постачань газу за умови підписання документів, які сторони обговорили на переговорах, що пройшли в ніч з середи на четвер.

Тристоронні переговори у форматі Україна - Росія - Єврокомісія щодо газу тривають з вечора 29 жовтня. Однак, за словами російських переговірників, і чергова зустріч, і підписання зимового газового пакета відбудуться лише в тому разі, якщо Україна та ЄК узгодять останній з трьох документів - двосторонній протокол, що включає фінансові гарантії Києву для оплати російського газу.

Делегація «Газпрому» прийняла рішення вранці 30 жовтня залишити тристоронні газові переговори Україна-РФ-ЄС, що почалися напередодні в Брюсселі, і повернулася до Москви.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом