Остаточне рішення щодо ціни на російський газ для України буде ухвалене Стокгольмським арбітражним судом. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході засідання Кабінету Міністрів України заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Остаточне рішення щодо долі газового контракту ухвалить Стокгольмський арбітражний суд. Саме тому угода, яка підписується, і протокол (тристоронній між Україною, ЄС і РФ - Ред.), є тимчасовим, терміном на півроку», - повідомив Яценюк.

За його словами, Україна основний позов про відшкодування 6 млрд доларів США російським «Газпромом» не відкликала і не буде цього робити.

«І це вказується в тексті цього протоколу. Що фактично остаточне рішення щодо ціни, щодо умов постачання і змін контракту буде ухвалено арбітражним судом», - підкреслив він.

Він повідомив, що між «Нафтогазом» і «Газпромом» буде також підписано доповнення до контракту, яке включає технічні питання щодо виконання цього тристороннього документа.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітражний суд прийняв у провадження додаткову позовну заяву України про винесення тимчасового рішення у справі між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром».

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан вважає, що «Газпром» не погоджується на підписання проміжної угоди з НАК «Нафтогаз України», оскільки побоюється, що це може негативно позначитися на рішенні Стокгольмського арбітражного суду.

Як повідомляв ForUm, Росія і Україна погодили базові умови для відновлення постачань газу до України в зимовий період.

Тристоронні переговори у форматі Україна - Росія - Єврокомісія щодо газу тривають з вечора 29 жовтня. Однак, за словами російських переговірників, і чергова зустріч, і підписання зимового газового пакета відбудуться лише в тому разі, якщо Україна і ЄК узгодять останній з трьох документів - двосторонній протокол, що включає фінансові гарантії Києву для оплати російського газу.

Делегація «Газпрому» прийняла рішення вранці 30 жовтня залишити тристоронні газові переговори Україна-РФ-ЄС, що почалися напередодні в Брюсселі, і повернулася до Москви.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом