Держбюджет на 2015 рік у соціальному плані буде бюджетом затягування пасків. Таку думку Forum'у висловив секретар парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці, народний депутат України (ВО «Батьківщина») Андрій Павловський.

«Уряд зобов'язаний прорахувати всі макропоказники. Потрібно остаточно визначити курс гривні до долара, а це впливає на всі макропоказники розвитку економіки й соціальні питання. Також потрібно прорахувати ціну на енергоносії», - акцентував він.

Павловський розраховує, що уряд розробить і подасть до парламенту проект держбюджету на 2015 рік. «Сподіваюся, це буде зроблено в листопаді-грудні. І також сподіваюся, що до кінця цього року бюджет буде ухвалений», - висловив сподівання парламентарій.

У той же час, політик наголосив, що бюджет на 2015 рік буде складним. «На сході України ситуація залишається нестабільною. І незрозуміло, як далі розвиватимуться події. Газовий шантаж РФ також несе багато ризиків», - вважає він.

«Думаю, розраховувати на підвищення соціальних показників не доводиться. Це буде бюджет затягування пасків. У соціальному плані бюджет буде складним. Складним і до виконання, і до наповнення, до фінансування соціальних програм. Головне, щоб режим затягування пасків поширився не тільки на звичайних громадян, але й фінансово-олігархічні групи треба потрусити, щоб вони обмежили свої апетити, поділилися своїми надприбутками з державою», - додав нардеп.

Павловський вважає, що кошти, отримані від обмеження апетитів фінансово-олігархічних груп необхідно використати на соціальні програми. «У нас проблеми з Пенсійним фондом. Великий дефіцит залишається. І будуть дотації з держбюджету. Йдеться про мільярди гривень», - упевнений він.

Нагадаємо, згідно з бюджетним законодавством, Кабмін до 15 вересня має внести на затвердження Верховної Ради проект державного бюджету на наступний рік, чого не було зроблено. Уряд відмовився вносити у Раду держбюджет-2015, мотивуючи це необхідністю спершу ухвалити податкову і бюджетну реформу.

Екс-перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов зазначив, що ця затримка ускладнює процес економічної стабілізації в країні і може мати, без перебільшення, катастрофічні наслідки.

«Стурбованість викликає той факт, що ухвалення бюджету може відбутися нашвидкуруч, без належного аналізу макроекономічних показників у країні», - зазначив він, пояснивши, що у разі зриву розгляду проекту бюджету на 2015 рік у парламенті країна житиме згідно з показниками, закладеними у бюджет на 2014 рік.

«Є такий варіант розвитку ситуації, коли в разі зриву бюджетного процесу країна залишається жити за програмою бюджету попереднього року. Однак у цій ситуації такого допустити не можна. За поточний рік відбулися значні зміни в національній економіці: змінилися макропоказники, гривня втратила стабільність, Україна перебуває в постійному стані запозичення кредиторських коштів. Отже, жити відповідно до бюджету 2014 року Україна не зможе», - попереджає Арбузов.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

195