НБУ знову повернувся до політики фіксованого курсу, однак сумнівні експерименти на валютному ринку дорого обійшлися економіці. Ціна помилки Нацбанку - двозначна інфляція, яка найсильніше б'є по найменш соціально захищеним верствам населення. Про це пише екс-глава Нацбанку Сергій Арбузов в статті «Чому НБУ повинен зняти обмеження з валютного ринку», опублікованій «Форбс».

На його думку, зараз безглуздо шукати винних. Хоча, підкреслює екс-голова НБУ, аналіз помилок необхідно зробити, щоб уникнути їх повторення в майбутньому. Уряду і НБУ, за словами Арбузова, слід зосередитися на стабілізації валютного ринку, насамперед, заспокоївши паніку населення і давши бізнесу реальний індикатор вартості валюти. Який, згідно з проведеними розрахунками, цілком може відповідати 12-12,5 гривні за долар.

Для досягнення цієї мети уряду і нацбанку, вважає екс-голова НБУ, потрібно сконцентрувати зусилля у двох напрямах:

- зниження шкоди від девальвації для позичальників, що отримували кредити у валюті;

- збільшення пропозиції іноземної валюти на безготівковому валютному ринку.

Що стосується боротьби з чорним ринком готівкової валюти, то, на його думку, НБУ потрібно відмовитися від хибної практики нібито вільного продажу $200 в руки. Практика показує, що їх фактично неможливо купити, особливо якщо мова йде про відділення банків у середніх і невеликих містах.

Замість розтрати міжнародних резервів на продаж $200 Арбузов пропонує Нацбанку почати продаж валюти для валютних позичальників, які найбільше страждають від девальвації.

«Таких клієнтів у банків сьогодні понад 60 000, - пише він. - Але суми, які необхідні для сплати кредитів такими клієнтами, невеликі - близько $50 млн щомісяця до стабілізації курсу (для порівняння, НБУ продає для валютних кас банків близько $0,5 млрд. на місяць). У разі реалізації цього заходу зросте погашення валютних кредитів, що сприятиме стабілізації ситуації в банківській системі країни».

Арбузов звертає увагу на те, що, за даними Центробанку, в аукціонах для придбання валюти на поповнення готівки в касі брали участь близько 50 середніх, великих і найбільших банків.

«Приблизна кількість відділень у цих банках - близько 20 000. Тобто якщо припустити, що валюту можна було купити в кожному з відділень банків, що брали участь в аукціоні, то на кожне відділення довелося по $25 тис. за заниженим порівняно з ринковим курсом. Купити які, виходячи з введених Нацбанком обмежень, змогли лише 125 осіб. Ефективність такого витрачання міжнародних резервів України оцініть самі...» - зазначає він.

При цьому, підкреслює Арбузов, боротися з нелегальними обмінниками, на чому зосереджує зусилля Нацбанк, не потрібно. Це наслідок, а не причина валютної нестабільності. Та й така боротьба повинна бути прерогативою правоохоронних органів, а не НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом