Після подій Майдану чиновники дивним чином забули про необхідність контролювати нюанси всіх грошових потоків великого бізнесу. Про це пише екс-глава Нацбанку Сергій Арбузов в статті «Чому НБУ повинен зняти обмеження з валютного ринку», опублікованій «Форбс».

Між тим, на його думку, в якості одного із заходів щодо заспокоєння ситуації на валютному ринку має стати обмеження операцій з продажу продукції українських підприємств через офшорні компанії. Валюта від експорту має надходити безпосередньо в Україну та у визначені законодавством терміни.

При цьому, на його думку, заспокоїти ситуацію на валютному ринку можливо тільки через збільшення пропозиції валюти на міжбанку, для чого необхідно здійснити ряд стимуляційних, адміністративних та обмежувальних заходів.

По-перше, скасувати для банків можливість формувати резерви під кредитні ризики у валюті. Такий захід вже застосовувався НБУ в 2010-2012 роках і дозволив істотно збільшити пропозицію валюти на міжбанку (при жорсткому контролі над нормативом валютної позиції). І, як наслідок, привів до зміцнення курсу гривні.

По-друге, НБУ слід вимагати від банків виконання вимог щодо докапіталізації (стрес-тести найбільших банків завершилися 31 серпня). При цьому необхідно дозволитиакціонерам вносити капітал у валюті - з подальшою операцією СВОП з НБУ, наприклад, тривалістю у три роки.

Такий захід дасть НБУ оперативний доступ до валюти, а банківським акціонерам - можливість хеджувати валютні ризики.

По-третє, необхідно впроваджувати закон про контроль над трансферним ціноутворенням, який знизить можливість для ФПГ виводити за кордон прибутки і формувати валютні авуари на банківських рахунках, відкритих у зарубіжних банках.

По-четверте, уряду потрібно активізувати роботу з міжнародними донорами. Враховуючи непросту ситуацію на сході країни і необхідність відновлення Донбасу, українському уряду слід готувати випуск спеціальних євробондів, покупцями яких можуть виступити уряди європейських країн, а також міжнародні фінансові організації.

За оцінками Сергія Арбузова, на сьогодні для стабілізації ситуації на валютному ринку необхідні валютні інтервенції в розмірі $5 млрд. Близько $1,5 млрд можуть бути оперативно виділені з резервів НБУ для задоволення надлишкового попиту на міжбанку. Ще близько $2 млрд можуть бути притягнуті до кінця року через роботу з комерційними банками. А $1,5-2 млрд - через роботу з міжнародними донорами та урядами

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом