Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан в ході зустрічі з віце-президентом Європейської комісії з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовичем, який розпочинає виконання обов'язків з 1 листопада, ознайомив європейську сторону з пропозицією української сторони, спрямованою на врегулювання ситуації навколо поставок російського газу в Україну, повідомляє прес-служба Міненерговугілля.

Сторони обговорили пріоритетні напрями співпраці України та нового складу ЄК у сфері енергетики, в тому числі стан підготовки до зимового періоду.

Українська сторона поінформувала про здійснення реформ газового ринку України у відповідності з енергетичним законодавством ЄС і зазначила, що залишається надійним партнером Євросоюзу і транзитером природного газу в держави-члени ЄС.

Шефчович відзначив важливу роль України у забезпеченні енергетичної безпеки Європи і привітав початок реверсних поставок природного газу в Україну з території держав-членів ЄС.

Продан запросив Шефчовича відвідати Україну з візитом.

Нагадаємо, 29 жовтня в Брюсселі має відбутися черговий раунд тристоронніх газових переговорів у форматі Україна - Росія - Єврокомісія.

Досі кілька раундів переговорів закінчилися без укладення домовленостей про постачання газу в Україну в зимовий період.

21 жовтня у Брюсселі сторони наблизилися до вирішення протиріч, але остаточний документ так і не був підписаний.

«Ми наполягаємо, що повинен бути підписаний юридично зобов'язуючий документ. Ціна 385 доларів за тисячу кубів повинна бути стабільною і не залежати від будь-яких рішень», - зазначив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

За його словами, підписання такого документа необхідне також для скасування принципу «take or pay» (бери або плати), що міститься в українсько-російських газових контрактів від 2009 року.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що ніяких додаткових документів підписувати не потрібно, а російська сторона готова закріпити урядовою постановою 100-доларову знижку на газ для України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом