Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер оцінює шанси на остаточний висновок у середу в Брюсселі проміжної угоди між Україною і Росією щодо постачань газу як 50/50. Про це він заявив у середу в ефірі німецького телеканалу ZDF.

«Шанси на те, що сьогодні все вийде, я оцінюю на 50%», - сказав єврочиновник.

На його думку, сторонам вдалося значно просунутися в переговорах. «Ми багато чого досягли», - цитує його «Укрінформ».

Ціну 385 доларів за тисячу кубометрів російського газу на період до 31 березня 2015 року Еттінгер вважає «справедливою» і «ринковою». «Україна повинна тепер її прийняти», - додав він.

Як заявив єврокомісар, Україна повинна також сплатити заборгованість перед «Газпромом» за газ, отриманий у листопаді-грудні минулого року та в квітні-червні поточного. За його словами, оскільки Україна є «практично неплатоспроможною», на сплату старих і нових рахунків за російський газ Київ повинен використовувати отримані від Заходу кредитні кошти.

«Ми повинні спонукати Україну до того, щоб вона використовувала для оплати за газ частину фінансової допомоги, яку ми їй надали», - зауважив німецький політик.

Еттінгер також привітав той факт, що Україні вдалося накопичити у своїх газосховищах близько 17 млрд кубометрів природного газу.

Нагадаємо, 29 жовтня, в Брюсселі має відбутися черговий раунд тристоронніх газових переговорів у форматі Україна - Росія - Єврокомісія.

Досі кілька раундів переговорів закінчилися без укладення домовленостей про постачання газу в Україну в зимовий період.

21 жовтня у Брюсселі сторони наблизилися до вирішення протиріч, але остаточний документ так і не був підписаний.

«Ми наполягаємо, що повинен бути підписаний юридично зобов'язуючий документ. Ціна 385 доларів за тисячу кубів повинна бути стабільною і не залежати від будь-яких рішень», - зазначив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

За його словами, підписання такого документа необхідне також для скасування принципу «take or pay» (бери або плати), що міститься в українсько-російських газових контрактах від 2009 року.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що ніяких додаткових документів підписувати не потрібно, а російська сторона готова закріпити урядовою постановою 100-доларову знижку на газ для України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом