Курс напряму буде залежати від роботи Національного банку України. Таку думку в коментарі Forum'у висловив голова підкомітету з питань бюджетної політики Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, народний депутат від ВО «Батьківщина» Олександр Чорноволенко.

«На курс впливає дуже багато факторів. Поки мова йде про те, що в бюджет на 2015 рік курс буде закладено 12,95 грн/дол. А що буде далі з курсом, складно сказати. Багато залежить від того, наскільки швидко буде сформовано новий уряд, наскільки він буде ефективним, а також - якою підтримкою він буде користуватися в парламенті і чи можна буде в парламенті провести конституційну реформу», - упевнений парламентарій.

«Але головне - як будуть розгортатися воєнні дії на сході України. Вплив мають і домовленості по газу, про те, чи вийде їх за рахунок в основному європейських грошей проплатити чи ж доведеться повністю свої використовувати», - акцентував представник Комітету ВР з питань бюджетної політики.

Чорноволенко прогнозує, що «ситуація з курсом буде більш-менш зрозуміла під кінець року. «Але для забезпечення стабільності необхідно буде вжити може і неприємні, але максимально ефективні кроки. Поки декларується мета уряду і НБУ, щоб курс був 12,95 грн./дол. А як воно буде? Прогнозів і сценаріїв багато, але обирати їх доведеться за допомогою теорії ігор за критерієм мінімаксу», - прогнозує він.

Нагадаємо, екс-віце-прем'єр України Сергій Арбузов заявив, що після оголошення офіційних результатів парламентських виборів курс валют втратить стабільність і знову піде у «вільне плавання».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26