Уряд України порушив чинне законодавство, не подавши бюджет-2015 вчасно. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив екс-міністр економіки Віктор Суслов.

«Уряд був зобов'язаний подати бюджет до 15 вересня, як це передбачено законодавством. Якщо ця норма не була виконана - це порушення закону», - сказав Суслов.

На його думку, прийняттям проекту бюджету на наступний рік займеться вже новий склад парламенту.

«Бюджетний процес переноситься на плечі нової Ради. З урахуванням того, що багато нардепів цього скликання проходять у наступний склад, потрібно було почати входити в стан справ раніше. Економіка розбалансована, валютна ситуація демонструє одне: не вдається задовольнити заявки на покупку валюти для виконання зобов'язань за імпортними контрактами. Сьогодні величезний відкладений попит на валюту, який не може бути задоволений з урахуванням макроекономічних даних. Отже, потрібна нова політика держави, якої немає», - констатує він.

Нагадаємо, згідно з бюджетним законодавством, Кабмін до 15 вересня повинен внести на затвердження Верховної Ради проект державного бюджету на наступний рік, чого не було зроблено. Однак уряд відмовився вносити у Раду держбюджет-2015, мотивуючи це необхідністю спершу прийняти податкову і бюджетну реформу.

Екс-перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов зазначив, що ця затримка ускладнює процес економічної стабілізації в країні і може мати, без перебільшення, катастрофічні наслідки.

«Стурбованість викликає той факт, що прийняття бюджету може відбутися на швидку руку, без належного аналізу макроекономічних показників у країні», - зазначив він, пояснивши, що у разі зриву розгляду проекту бюджету на 2015 рік у парламенті країна буде жити згідно з показниками, закладеними у бюджет на 2014 рік.

«Є такий варіант розвитку ситуації, коли в разі зриву бюджетного процесу країна залишається жити за програмою бюджету попереднього року. Однак у даній ситуації такого допустити не можна. За поточний рік відбулися значні зміни в національній економіці: змінилися макропоказники, гривня втратила стабільність, Україна перебуває у постійному стані запозичення кредиторських коштів. Отже, жити згідно з бюджетом 2014 року Україна не зможе», - попереджає Арбузов.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34