Військовий експорт США у 2014 фінансовому році досяг 34,2 мільярда доларів. Про це повідомляє прес-служба Управління військового співробітництва (DSCA) Пентагону.

У рамках програми зарубіжних військових поставок (FMS), яку курує DSCA, США продали союзникам озброєнь і військової техніки на 31,2 мільярда доларів. Ще три мільярди доларів американці заробили на постачаннях в обхід FMS, тобто за рахунок прямих контрактів оборонних компаній з іноземними замовниками.

Найбільшим за минулий фінансовий рік (з 1 жовтня 2013 року по 30 вересня 2014 року) став контракт з Катаром загальною вартістю 11 мільярдів доларів. В обсяг постачання увійшли десять батарей ЗРК Patriot, 14 ударних вертольотів AH-64E Guardian та 500 протитанкових ракет Javelin.

Об'єднані Арабські Емірати в серпні запросили у США постачання 4569 броньованих автомобілів (MRAP) за 2,5 мільярда доларів. Сінгапур у січні 2014 року домовився про модернізацію своїх винищувачів F-16 Fighting Falcon на 2,4 мільярда доларів. А Саудівська Аравія, своєю чергою, вирішила модернізувати парк летючих радарів з п'яти літаків Boeing E-3A за два мільярди доларів.

Ще близько мільярда доларів на американське озброєння та техніку вирішив витратити Багдад. Іракські військові серед іншого замовили дві дюжини навчально-бойових літаків AT-6C Texan II, 200 бронемашин HMMWV та сім аеростатів розвідки і спостереження.

За підсумками 2013 року військовий експорт США (виходячи з оцінок DSCA) склав 30 мільярдів доларів. Рекордним став 2012 рік, протягом якого американці продали озброєнь та військової техніки на 69,1 мільярда доларів, включаючи угоду з Саудівською Аравією на постачання 84 винищувачів F-15SA.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29