Уряд досі не розробив держбюджет на 2015. Таку думку висловив Forum'у народний депутат від ВО «Свобода» Олександр Мирний, коментуючи той факт, що, всупереч вимогам Конституції України та чинного законодавства, законопроект про бюджет на 2015 рік досі не зареєстрований у парламенті.

«Доля державного бюджету на 2015 рік досить сумна. Він досі не вносився у парламент, оскільки уряд взагалі не знає, що робити далі. Всі терміни подачі давно минули. І є така нова тенденція: пояснити невиконання своїх обов'язків тим, що нібито чинний парламент не ухвалив пакет реформ. Хоча насправді, ніхто просто бюджетом не займався. Всі були зайняті виборами. Бюджет не готовий», - акцентував він.

Крім того, політик зазначив, що нічого хорошого від держбюджету на 2015 рік чекати не доводиться, оскільки, найімовірніше, його проведуть через парламент дуже швидко й без розгляду.

«Цікаво, хто його буде голосувати швидко. Не думаю, що спрацює принцип «тільки б не було війни» або «хто не голосує, той рука Москви». І ще питання - хто цей законопроект буде професійно вивчати. Я з величезною повагою ставлюся до багатьох людей, що проходять в парламент (чисто по-людськи, пам'ятаючи Майдан). І я знаю, що зі своєю середньою освітою найменше можу щось говорити, але мають більш професійні люди. Однак парламент - катастрофа», - підсумував Мирний.

Нагадаємо, згідно з бюджетним законодавством, Кабмін до 15 вересня має внести на затвердження Верховної Ради проект державного бюджету на наступний рік, чого не було зроблено. Однак уряд відмовився вносити у Раду держбюджет-2015, мотивуючи це необхідністю спершу ухвалити податкову і бюджетну реформи.

Екс-перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов зазначив, що ця затримка ускладнює процес економічної стабілізації в країні і може мати, без перебільшення, катастрофічні наслідки.

«Стурбованість викликає той факт, що ухвалення бюджету може відбутися нашвидкуруч, без належного аналізу макроекономічних показників у країні», - зазначив він, пояснивши, що у разі зриву розгляду проекту бюджету на 2015 рік у парламенті країна житиме згідно з показниками, закладеними у бюджет на 2014 рік.

«Є такий варіант розвитку ситуації, коли в разі зриву бюджетного процесу країна залишається жити за програмою бюджету попереднього року. Однак у цій ситуації такого допустити не можна. За поточний рік відбулися значні зміни в національній економіці: змінилися макропоказники, гривня втратила стабільність, Україна перебуває в постійному стані запозичення кредиторських коштів. Отже, жити згідно із бюджетом 2014 року Україна не зможе», - попереджає Арбузов.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31