Рахункова палата провела перевірку обґрунтованості планування та дієвості контролю за повнотою нарахування і своєчасністю надходжень акцизного податку на алкогольні напої до держбюджету України за період 2011-2013 роки та 1-ше півріччя 2014 року.

Перевіркою встановлено, що Кабмін, Державна фіскальна служба (Державна податкова служба та Державна митна служба України - до березня 2013-го, Міндоходів - до липня 2014-го) не повною мірою реалізували заходи щодо посилення державного контролю за виробництвом та оборотом алкогольних напоїв протягом перевіреного періоду. Це призвело до збільшення (до 30-50%) тіньового сектору виробництва цих напоїв і не забезпечило приріст платежів з акцизного податку до державного бюджету.

«Досі не сформоване дієве правове поле, не створено цілісний механізм регулювання виробництва та обороту алкогольних напоїв, їх оподаткування та контролю за рухом платежів. Зокрема, не відповідає світовому досвіду визначений в Україні механізм ліцензування виробництва алкогольних напоїв і торгівлі ними. З 2006 року не переглядалася річна плата (780 грн) за ліцензії на виробництво, експорт та імпорт алкогольних напоїв, незважаючи на інфляційні процеси, які відбулися в державі за останні вісім років (індекс інфляції в цей період становив 211,6%)», - йдеться в повідомленні відомства.

Як зазначили в прес-службі, зменшення протягом періоду перевірки обсягів виробництва лікеро-горілчаної на 16,5% і виноробної продукції на 33% негативно вплинуло на надходження акцизного податку з алкогольних напоїв у держбюджет.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом