Якщо бюджет-2015 буде поданий новому скликанню парламенту, то Україна довго чекатиме його ухвалення. Таку думку в коментарі Forum'у висловив директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров.

«Якщо робити заявлені реформаторські, революційні кроки, тоді не потрібно створювати бюджет за проектами. У нас розкрадається багато бюджетних коштів. Уряду потрібно починати свою діяльність не з підвищення податків, а з ефективного використання бюджетних коштів», - сказав Гончаров.

На його думку, проект бюджету-2015 повинен бути ухвалений найближчим часом.

«Я не згоден із тим, що бюджет має ухвалювати нове скликання парламенту. Адже там буде новий бюджетний комітет. Вони поки ознайомляться з ситуацією, увійдуть в курс справи, мине багато часу. Тим більше, я знаю, як працюють комітети. Наприклад, той, котрий займається банківською діяльністю. Це унікальний специфічний комітет. Там є нардепи, яким цей комітет взагалі не потрібен, але партія сказала «треба!». Свого часу там Ляшко був. І зараз знову як поставлять когось...», - прогнозує він.

«За бюджетом завжди видно, уряд має намір проводити реформи чи ні. А що стосується курсу гривні, який закладуть у проект, то мені здається, що Україні потрібно оголосити дефолт. У нас гарний час, щоб звернутися до кредиторів щодо списання боргів. Свого часу списували борги Польщі, Греції. У нас воєнні дії, ми не витягнемо такий борг. Ми вже падаємо у боргову яму. Ми не стоїмо на краю прірви, а вже падаємо. Я прихильник дефолту і подальшої девальвації гривні - або ж вмикаєш верстат, збільшуєш інфляцію і знищуєш всі фінансові заощадження українців», - підкреслив він.

Нагадаємо, що в Конституції обумовлений термін подання урядом проекту бюджету на розгляд парламенту. Відповідний законопроект має бути поданий до 15 вересня.

Згідно з бюджетним законодавством, Кабмін до 15 вересня має внести на затвердження Верховної Ради проект державного бюджету на наступний рік, чого не було зроблено. Однак уряд відмовився вносити у Раду держбюджет-2015, мотивуючи це необхідністю спершу ухвалити податкову і бюджетну реформи.

Екс-перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов зазначив, що ця затримка ускладнює процес економічної стабілізації в країні і може мати, без перебільшення, катастрофічні наслідки.

«Стурбованість викликає той факт, що ухвалення бюджету може відбутися нашвидкуруч, без належного аналізу макроекономічних показників у країні», - зазначив він, пояснивши, що у разі зриву розгляду проекту бюджету на 2015 рік у парламенті країна житиме згідно з показниками, закладеними у бюджет на 2014 рік.

«Є такий варіант розвитку ситуації, коли в разі зриву бюджетного процесу країна залишається жити за програмою бюджету попереднього року. Однак у цій ситуації такого допустити не можна. За поточний рік відбулися значні зміни в національній економіці: змінилися макропоказники, гривня втратила стабільність, Україна перебуває в постійному стані запозичення кредиторських коштів. Отже, жити згідно із бюджетом 2014 року Україна не зможе», - попереджає Арбузов.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

35