Результати минулих виборів сприяють запамороченню від успіхів: партії Президента і прем'єра, схоже, отримують в парламенті контрольний пакет на двох. Однак відсотками голосів і передвиборними гаслами ситий не будеш. Як свідчить невблаганна статистика, справи в Україні йдуть все гірше і гірше. І влада не дуже прагне щось з цим робити, скочуючись у популізм.

Рекордні втрати

Збитки банківської системи за підсумками січня-вересня цього року виявилися рекордними: за опублікованими минулої п'ятниці даними НБУ, всі банки країни в сукупності втратили 10,6 млрд грн. Такого величезного збитку Україна не бачила навіть у часи останньої кризи 2008-2009 років. Але що найнебезпечніше - половина цього збитку сформувалася лише у вересні.

Експерти давно попереджали, що українська банківська система близька до колапсу, і далеко не в останню чергу - завдяки нинішньому керівництву Нацбанку, зокрема Степану Кубіву і Валерії Гонтаревій, що його змінила його у червні. Друк Нацбанком десятків мільярдів гривень став однією з причин інфляції (два інших ключових фактори - влаштована руками НБУ девальвація і різке підвищення Кабміном комунальних тарифів). Все це разом з влаштованою Нацбанком «різаниною» на банківському ринку з введенням тимчасових адміністрацій в двадцять з гаком банків призвело до відтоку третини депозитів. А разом з падінням економіки і викликаними цим зростанням простроченими боргами це вилилося в величезні збитки.

Оскільки ситуація в жовтні ніяк не покращувалася, очевидно, що і в цьому місяці банки втратять ще мільярди гривень. З такими темпами невідомо, що залишиться від української банківської системи до кінця року. І що робить у цій ситуації НБУ? Заявляє, що буде зменшувати обсяги видаваних стабілізаційних кредитів, про що заявив днями перший заступник голови Нацбанку Олександр Писарук.

Дивне рішення, особливо якщо врахувати, що банки, включаючи і вельми великі, як, наприклад, «Дельта банк», відчувають чималі проблеми з виплатою грошей своїм клієнтам. Що цікаво, Писарук заявив, що регулятор буде підтримувати тільки платоспроможні банки. Але якщо вони і так можуть виконувати свої зобов'язання, навіщо їм допомога? Такі стабілізаційні кредити потрібні якраз тим, хто потрапив у складну ситуацію. Допомагати банкам таким чином значно дешевше і простіше, ніж видавати потім мільярди Фонду гарантування вкладів для розплати з вкладниками цих банків - після того, як ті збанкрутують. Схоже, що нинішнє керівництво НБУ твердо вирішило зменшити кількість банків в Україні і робить для цього все можливе.

Капітали вилітають з країни

Стрімко погіршується стан не тільки фінансової системи, але і всієї економіки країни. За «злочинної влади», коли фінансово-економічним блоком Камбіну керував тодішній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, у січні-вересні був зафіксований профіцит платіжного балансу в $1,5 млрд. тобто за всіма видами фінансових операцій, включаючи розрахунки за товари і послуги, інвестиції, грошові перекази, приплив грошей в Україну був більший за відтік.

Однак у той же період минулого року, коли країною вже управляли сили добра, що перемогли, в особі прем'єра Арсенія Яценюка, який взяв на себе кураторство економічними міністерствами, у січні-вересні 2014 року платіжний баланс України був зведений з дефіцитом $4,9 млрд. тобто гроші з країни витікають дуже швидкими темпами. Що й не дивно: якщо «уряд камікадзе» ніяких обіцяних реформ не проводить, але в країні відбувається глибока девальвація національної валюти, ростуть тарифи і йде громадянська війна, гроші витікатимуть.

З початку року обсяг іноземних інвестицій в Україну скоротився на $2 млрд, тоді як рік тому країна отримала $336 млн. І чим довше це триватиме, тим швидше капітали країну залишать. І тим сильніше буде девальвувати гривня: адже попит на неї залишається, а з країни вона вимивається, незважаючи на мільярди допомоги з боку МВФ та інших іноземних спонсорів.

Зрозуміло, не збулися надії Яценюка на те, що девальвація допоможе експортерам. Поставки товарів за кордон за три квартали цього року тільки скоротилися на 9,1%, причому ситуація в вересні була такою поганою, як і в серпні. І це незважаючи на що почалися з серпня експортні поставки дуже хорошого урожаю цього року. На жаль, але успіхи сільського господарства, піднявся завдяки роботі попереднього складу уряду, не можуть замаскувати провали в інших галузях - у першу чергу в машинобудуванні та металургії. Європа так і не змогла стати для України альтернативою втрати російського ринку.

Гонтарева побачила долари

Влада продовжує розповідати, що все насправді добре, просто громадяни чомусь не хочуть помічати поліпшень. Ось, наприклад, минулого тижня глава НБУ Валерія Гонтарева, на черговій зустрічі з керівниками найбільших банків України, заявила, що їй стали помітні «ознаки стабілізації ситуації на ринку готівкової іноземної валюти». Схоже, що їй вдалося-таки придбати в касі якогось банку $200, що для більшості українців досі - серйозна проблема.

Ймовірно, тому і «заспокоїлися панічні настрої серед населення»: люди остаточно зрозуміли безперспективність своїх спроб і тепер купувати валюту йдуть відразу на «чорний ринок». Зі свого боку керівники банків заявили про «позитивний ефект в результаті проведених Нацбанком інтервенцій для підкріплення іноземною валютою кас банків». Зрозуміти їх радість можна, адже валютні аукціони небаченої щедрості» для «наближених» банків все ще влаштовуються. НБУ продовжує продавати за $300-500 млн щотижня. З такими темпами нинішніх резервів йому вистачить приблизно до січня. Втім, вибори в парламент завершилися, вже можна не демонструвати народу щиру турботу про нього. Так що варто очікувати, що Нацбанк перестане розкидати долари з вертольота: таке собі може дозволити американська Федеральна резервна система.

Більш того, незважаючи на статистику, яка чітко говорить: українська банківська система перебуває при смерті, все не так погано, запевняє Нацбанк. «Навіть у таких умовах у нас є кілька іноземних інвесторів, які розглядають можливість і будуть купувати українські банки», - заявив заступник Гонтаревої Олександр Писарук.

Якщо під іноземними інвесторами розуміються українські олігархи, які купують банки звичним чином - через офшорні прокладки, то цілком може бути, що іноземні угоди і будуть. Європейським же банкам, наприклад, не до того: більш жорстке регулювання ЄС, що набуло чинності в останні роки, змушувало їх розпродавати за безцінь українські банки ще до всякого Майдану. І абсолютно незрозуміло, з чого б це їм став цікавий український ринок зараз: ні в Україні, ні в Європі, де ось-ось буде зафіксована третя за шість років рецесія, ніщо не сприяє оптимізму серед інвесторів.

Навіть і російським банкам, які ще недавно швидко нарощували свою частку ринку в Україні, зараз не до того - через санкції у них немає грошей навіть на розвиток в самій Росії. Що вже говорити про Україну: вже скоро рік, як вона перебуває в стані «холодної війни» з Росією, так що російський бізнес тут не чекають. А кому б ще були цікаві українські банки, навіть уявити складно. Можливо, інвесторам з Африки?

Вклади за рахунок банкрутств

Не сумують і нові керівники Фонду гарантування вкладів. Правда, малюючи милостиву картину, в показниках вони розходяться. Наприклад, заступник директора-розпорядника ФГВ Андрій Оленчик заявив минулого тижня, що Фонд має намір подати позови до власників та керівників банків, що позбулися ліцензій, на 45,7 млрд грн, а його безпосередній начальник Костянтин Ворушилін сходу визнає, що отримати за цими позовами можна в кращому разі 10-15 млрд грн.

І це найбільш оптимістична оцінка. За великим рахунком, з 26 банків, що визнані неплатоспроможними в 2014 році, можна всерйоз розраховувати на якісь активи «Брокбізнесбанку» і банку «Форум». Всі інші банки - дрібні, ніяких грошей і активів на продаж там просто немає, що визнає і Ворушилін. Розпродавати доведеться оргтехніку, автомобілі, меблі та іншу канцелярію. На цих кнопках багато не заробиш. А значить, доведеться Фонду гарантування вкладів і далі просити гроші для виплати вкладникам у НБУ і уряду.

Подачка на обігрів

Прямо перед виборами влада вирішила показати свою чуйність і увагу до потреб громадян. В країні дефіцит газу, тому топити будуть погано? Громадяни, купуйте електрообігрівачі, ми дамо вам пільги, як обіцяє прем'єр Яценюк.

Пільги - це збільшення щомісячного ліміту споживання електроенергії населенням, яке використовують електроопалювальні установки, з 3600 кВт/год до 5000 кВт/год. Крім того, для таких громадян буде використовуватися і спеціальний тариф - 23,7 коп. за 1 кВт/год (з ПДВ). Все це «щастя» буде діяти з 1 жовтня цього року по 30 квітня наступного року. Як пояснюють цей крок чиновники, така добрість вводиться «у зв'язку зі складною економічною ситуацією в країні, нагальним є питання економії природного газу та здійснення заходів щодо його заміни... Прийняття цього рішення сприятиме заохоченню побутових споживачів до встановлення електроопалювальних установок замість тих, що працюють із використанням природного газу».

Спасибі й на цьому, дорогий уряд. Нескладно підрахувати, у скільки обійдеться побутовому споживачеві такий спосіб обігріву: 1185 грн щомісяця, в межах встановленого ліміту. Якщо ж зима видасться холодною, то, відповідно, витрата електроенергії зросте, а з ним і розмір оплати. Навряд чи багато людей зможуть собі таке дозволити, враховуючи значне зростання витрат на інші комунальні послуги. І це не рахуючи ще кількох тисяч гривень на покупку і установку котлів. І навіть гроші вирішують не все: у багатьох «сталінках» і «хрущовках» зі старої електропроводкою все це обладнання просто не зможе працювати: будуть вилітати запобіжники, а якщо таких споживачів буде досить багато - і цілі підстанції, не розраховані на таке навантаження.

Незрозуміло, до речі, звідки ця електроенергія візьметься. Взагалі-то її виробництво скорочується, за підсумками січня-вересня - на 4,7%. Більш того, з кожним місяцем все менше і менше - у вересні виробництво впало вже на 13,7%. І це при тому, що виробництво електроенергії атомними електростанціями за рік збільшилося на 17,3%, про що не забув з гордістю повідомити Арсеній Яценюк на останньому засіданні уряду. Прем'єр, до речі, зазначив, що «ми включили все, що можна включити» - адже через війну на Донбасі зупинилася левова частка всіх українських шахт, а ті, що ще працюють, не можуть відвантажити свій вузол: через війну зруйновані залізничні шляхи, і все повідомлення між сходом і рештою частиною України працює ледве-ледве. Так що подарунки від Кабміну, схоже, залишаться паперовими. Зате можна продовжувати радіти перемозі на виборах одного над одним.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

150