Уряд України, всупереч вимогам Конституції, вже на півтора місяця затримує внесення до парламенту проекту бюджету на 2015 рік. Про це повідомив екс-перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов.

За його словами, всупереч вимогам Конституції України та чинного законодавства, законопроект про бюджет на 2015 рік донині не зареєстрований в парламенті.

«Вимога надати проект бюджету на розгляд у парламент до 15 вересня кожного року зафіксована в Основному законі України. Адже саме від проекту бюджету залежить забезпечення соціально незахищених верств населення, фінансове планування діяльності підприємств і установ усіх рівнів країни. Крім того, відсутність проекту бюджету в домовлений термін впливає також і на міжнародне партнерство. На сьогоднішній день ніхто з наших партнерів не може оцінити вектор розвитку України в наступному році, отже, не може спрогнозувати її платоспроможність. Все це однозначно ускладнює процес економічної стабілізації в країні», - сказав Арбузов.

Він також зазначив, що відстрочення у прийнятті головного фінансового Закону країни може мати без перебільшення катастрофічні наслідки.

«Стурбованість викликає той факт, що прийняття бюджету може відбутися на швидку руку без належного аналізу макроекономічних показників у країні. Прийняття бюджету країни - це тривала і ємна процедура. Закон про регламент передбачає, що прийняття бюджету повинно проходити в кілька стадій: обговорення депутатами, внесення поправок і пропозицій, обробка нової редакції Кабміном, а потім ухвалення його в три читання, при чому не в скороченому варіанті, а за повною процедурою. Враховуючи той факт, що згідно з регламентом ВР, депутати повинні вносити пропозиції до 1 жовтня, а Бюджетний комітет не пізніше 15 жовтня повинен підготувати вже висновки, з прийняттям проекту бюджету на 2015 рік ми маємо катастрофічну затримку», - зазначив політик.

Крім того, він пояснив, що у разі зриву розгляду проекту бюджету на 2015 рік у парламенті, країна буде жити згідно з показниками, закладеними у бюджет на 2014 рік.

«Є такий варіант розвитку ситуації, коли в разі зриву бюджетного процесу, країна залишається жити за програмою бюджету попереднього року. Проте в даній ситуації такого допустити не можна. За поточний рік відбулися значні зміни в національній економіці: змінилися макропоказники, гривня втратила стабільність, Україна знаходиться в постійному стані запозичення кредиторських коштів. Отже, жити згідно з бюджетом 2014 року Україна не зможе», - сказав Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29