Оперативники Черкаського Управління боротьби з організованою злочинністю не дозволили зловмисникам втілити у життя план фальсифікації виборів народних депутатів, повідомили Forum'у в прес-службі Міністерства внутрішніх справ.

Зазначається, що оперативники виявили у соцмережі інформацію про те, що невідомий на території міста Черкаси організовує людей для здійснення фальсифікацій на виборах. Як з'ясувалося, місцевий житель, уродженець Одеської області, спільно з іншими особами шукає серед жителів Черкаської області людей, що хочуть здійснити поїздку в інші регіони країни для участі у фальсифікації виборів. Для цього зловмисник найняв три автобуси, місткістю близько п'ятдесяти посадочних місць і почав пошуки охочих. Кожен, хто дав згоду на поїздку, повинен був мати паспорт громадянина України і з'явитися в зазначений час у визначеному місці, де вербувальник особисто перевіряв документи, записував дані і фотографував разом із паспортом для звітності.

«Фальсифікаторам обіцяли від 500 до 2000 гривень, безкоштовний проїзд автобусом, повноцінне харчування та всі умови», - сказано у повідомленні.

Вночі 26 жовтня співробітники міліції затримали автобуси з людьми. Перший з автобусів правоохоронці зупинили на виїзді з Черкас. «Під час огляду пасажирів, у деяких з яких в минулому були проблеми із законом, були знайдені наркотичні речовини, пристрої для куріння наркотиків та алкоголю. Інші автобуси, пасажири яких - переважно місцеві студенти, були затримані на місці збору», - повідомляють у відомстві.

Всіх учасників виборчої «каруселі» (близько вісімдесяти осіб) доставили до слідчого управління УМВС. «У своїх свідченнях вони розповідають, що організатор запропонував їм заробіток, якщо вони прибудуть в Одеську область і віддадуть свій голос за кандидата в народні депутати», - сказано в повідомленні.

Організатор фальсифікацій затриманий відповідно до статті 208 Кримінально-процесуального кодексу України. Зловмисник підозрюється у скоєнні злочину, передбаченого частиною 4 статті 160 (Підкуп виборця) Кримінального кодексу України, санкції якої передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до семи років.

Як раніше повідомляв ForUm, сьогодні, 26 жовтня, в Україні проходять позачергові парламентські вибори.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом