В Україні сьогодні заборонено проводити будь-яку агітацію в рамках парламентської виборчої кампанії.

Всі суб'єкти виборчого процесу повинні були припинити агітаційну кампанію в п'ятницю, 24 жовтня, опівночі.

Відповідні служби місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування повинні були до 24:00 зняти всі агітаційні матеріали.

Ці вибори проводяться за мішаною системою - згідно із законом по 225 депутатів повинні бути обрані за партійними списками та в мажоритарних округах. Разом з тим, згідно із законом про статус тимчасово окупованих територій, у Криму та Севастополі, на території яких розташовані 12 мажоритарних округів, вибори проводитися не будуть. Таким чином, на цих виборах будуть обрані максимум 438 депутатів із 450-ти.

В той же час громадяни України, які проживають у Криму та Севастополі, зможуть проголосувати за кандидатів за партійними списками на материковій частині країни за спрощеною процедурою. За такою ж процедурою зміни місця голосування можуть проголосувати і мешканці Донецької та Луганської областей, яким, на відміну від жителів інших регіонів, не потрібно надавати документи, що підтверджують таку необхідність.

Всього в Україні налічується без урахування Криму та Севастополя 33,57 млн виборців, у тому числі 3,3 млн у Донецькій та 1,77 млн у Луганській областях, за кордоном - 496 тис. осіб.

Загалом в Україні без урахування Криму і Севастополя створено 213 округів, до складу яких входить 32 тис. виборчих дільниць, за кордоном працюватимуть 112 виборчих дільниць, найбільше - в Росії (6), Німеччині (5), США, Польщі та Італії - по 4.

У Луганській та Донецькій областях законом передбачене проведення виборів відповідно в 11-ти та 21-му округах. Однак, вибори в цих регіонах проводитимуться тільки на територіях, підконтрольних українській владі. За останніми даними ЦВК, вибори можуть відбутися у 13-ти округах в Донецькій області та 5-ти - у Луганській.

За даними ЦВК, подали заяви про зміну місця голосування в цілому по Україні 190,3 тис. осіб, із них 21,7 тис. жителів Донецької області, 11,1 тис. - Луганської області та 3,6 тис. - Криму і Севастополя.

Разом із тим, залишилося невирішеним питання про голосування військовослужбовців у зоні АТО, оскільки багато із них мають лише військовий квиток, а згідно із законом для отримання бюлетеня для голосування виборець повинен пред'явити паспорт громадянина України

Голосування відбудеться 26 жовтня з 8:00 до 20:00 год.

За матеріалами «УНІАН», «Інтерфакс-Україна»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом