Рада ЄС своїм рішенням продовжила Україні автономні торговельні преференції. Рішення було ухвалене письмовою процедурою сьогодні в Брюсселі.

«Сьогодні Рада ухвалила постанову, якою продовжується до кінця 2015 року односторонні торговельні преференції, які застосовуються з квітня 2014 року, на користь України», - йдеться в документі.

Це постанова надає українським експортерам можливість продовжити преференційний доступ на ринки ЄС, не чекаючи набуття чинності положень про торгівлю в рамках Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Торговельні преференції повинні були завершитися 1 листопада 2014 року, але тепер продовжені до 31 грудня 2015 року. Комісія запропонувала продовжити заходи 22 вересня.

Торговельні преференції є частиною пакета пропозицій, спрямованих на забезпечення економічної та фінансової підтримки України. Вони включають тимчасове скорочення або ліквідацію митних зборів згідно з графіком поступок, закладених в Угоді про асоціацію.

Політична частина Угоди про асоціацію була підписана в березні 2014, друга частина угоди (економічна) в червні 2014 року, однак у строки тимчасового застосування були внесені поправки, повідомляє «УНІАН».

У той час як багато розділів Угоди будуть тимчасово застосовуватися з 1 листопада 2014 року, дата початку виконання положень про вільну торгівлю нині встановлена на 1 січня 2016. За даними Комісії, українські експортери збережуть майже 500 млн євро за рік митних зборів, як тільки Угода про асоціацію набуде чинності. На частку ЄС припадає близько третини зовнішньої торгівлі України. У 2012 році вартість українського імпорту з ЄС становила 23,8 млрд євро, в той час як її експорт становить 14,6 млрд євро.

Як повідомляв ForUm, європейський парламент проголосував за продовження для України автономних торговельних преференцій Європейського Союзу до 31 грудня 2015 року.

Нагадаємо, 12 вересня на тристоронніх переговорах України, ЄС та РФ була досягнута домовленість про відтермінуння до 31 грудня 2015 року застосування зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом.

27 червня Україна підписала Угоду про асоціацію та заключний акт з Європейським Союзом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом