Чергове соціологічне опитування, на цей раз від Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) та Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», було оприлюднено 22 жовтня.

Експерти відразу ж звернули увагу на те, що соціологи подають лідерство «Блоку Петра Порошенка» зі значною перевагою над найближчими конкурентами - 30,4%. Також здивував показник об'єднання «Самопоміч» - 8,5%. Стандартно до фаворитів належать «Радикальна партія» Олега Ляшка, «Народний фронт» і «Батьківщина».

Для таких серйозних висновків соціологам вистачило всього 2025 респондентів. Водночас загальна кількість виборців в Україні складає 36 504 624 людини станом на 30 вересня 2014 року.

Ці ж соціологи планують проводити власний екзит-пол на дострокових виборах у Верховну Раду 26 жовтня.

«Наскільки правдивим і репрезентативним буде їхнє опитування, сказати важко, адже територіальне і соціальне охоплення громадян України цією структурою невідоме», - переконаний політолог Володимир Цибулько.

Експерт також звернув увагу на те, що представлене опитування проводилося в містах. Основна увага приділялася населеним пунктах-мільйонникам, а не селам і невеликим містечкам, політичні уподобання селян знову були проігноровані.

«В селах про екзит-поли майже ніхто не знає. Між тим, кількість українців, які проживають у селах, становить 14 млн осіб, з них 11 млн мають право голосу, а це майже третина від усіх виборців. І думка цих людей не буде врахована соціологами», - резюмував політолог.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом