На сьогодні на офіційному сайті Центральної виборчої комісії України опублікована цифра, що відповідає кількості громадян, включених до списків виборців на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року. Про це в ексклюзивному коментарі Forum'у повідомив керівник Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександр Стельмах.

«До 21 жовтня 2014 року на сайті ЦВК у розділі щодо парламентських виборів 2014 року, було зазначено кількість виборців на момент створення округів у 2012 році. Але потім було прийнято рішення опублікувати цифру, яка відповідає кількості громадян, які включаються в списки виборців», - пояснив він той факт, що ще 16 жовтня на сайті ЦВК інформувалося про 36 256 483 виборців в одномандатних виборчих округах, а пізніше цифра зменшилася до 35 373 498 осіб.

Стельмах підкреслив, що дані 2012 року некоректно порівнювати з нинішніми. «Це різні цифри. У списки виборців включаються тільки ті громадяни, які зареєстровані. Відповідно, люди, зняті з реєстрації, до списків виборців не включаються на жодній зі звичайних виборчих дільниць». Він пояснив, що «зняті з реєстрації виборці» - це ті люди, в яких у паспорті в графі «місце проживання» стоїть відмітка про виписку з однієї адреси і немає відомостей про реєстрацію за іншою адресою.

Крім того, він наголосив, що дані у Державному реєстрі виборців постійно і регулярно оновлюються. «Державний реєстр виборців працює в режимі он-лайн. Всі органи ведення Державного реєстру виборців працюють з єдиною базою даних. Щомісяця в орган ведення реєстру надають інформацію про переміщення виборців, про смерть, досягнення 18 років, про тих, хто проходить військову службу, про переміщення виборців. Усі ці відомості опрацьовуються і враховуються».

«На тимчасово окупованих територіях України не функціонують органи Державного реєстру виборців. Їх функцію виконують відділи на материковій частині України. Таким чином, виборець, звернувшись у будь-яке з відділень ведення Держреєстру на материковій частині України, може розраховувати, що дані будуть внесені у Державний реєстр виборців», - запевнив керівник Служби розпорядника Державного реєстру виборців.

Нагадаємо, на президентських виборах кількість виборців становила 35 500 913 осіб.

Згідно з відомостями про одномандатні виборчі округи на парламентських виборах в Україні, станом на 16 жовтня ЦВК нарахувала орієнтовно 36 256 483 виборці, що на 755 тисяч осіб більше, ніж навесні.

Проте 21 жовтня кількість виборців на сайті ЦВК було зменшено на 882 985 осіб - до 35 373 498 осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом