Президент Білорусі Олександр Лукашенко розкритикував письменників за те, що в країні не з'являються великі твори. Про це повідомляє БЕЛТА.

На зустрічі з літературними діячами глава держави звернув увагу на те, що «свобода не породила великої літератури, а призвела до розколу письменницької спільноти».

Лукашенко зазначив, що в радянський час у колі творчої інтелігенції було прийнято скаржитися на лещата цензури і відсталість соцреалізму, однак, за його оцінкою, саме в ті роки література здобула високий авторитет.

«У наші дні ніхто не диктує, про що і як писати. Якщо диктують, то ви, будь ласка, скажіть, хто і що диктує. Пішли в минуле цензура і держмонополія на друковане слово. Якщо не так, ви теж мені про це скажіть», - сказав глава держави.

Він також запитав, у чому причина того, що за останні 20-30 років так і не з'явилися сучасні «Війна і мир», «Піднята цілина»? «Це що, відсутність талантів? Або об'єктивні умови життя, коли книга перестає бути головним джерелом інформації?» - поставив присутнім запитання президент.

При цьому він зазначив, що не варто пов'язувати зміни в читацькій свідомості тільки з технологічною революцією.

На початку цього року Лукашенко уже висловлював невдоволення відсутністю в країні талантів рівня Льва Толстого, хоча письменники отримують держпідтримку. «Але я, коли читаю, мені так соромно за наш цей письменницький корпус. Мені до сліз соромно», - сказав президент.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23