Не виключено, що після виборів курс не буде утримуватися регулятором і гривня впаде ще на 20-30%. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Він зазначив, що курс можна тримати тільки в тому разі, якщо є «подушка безпеки», на підставі якої це робиться.

«Але, коли золотовалютні резерви країни менші, ніж тримісячний імпорт, постає велике питання: а взагалі можна його тримати чи ні? І, як правило, відповідь - ні», - зазначив Устенко.

Він навів як приклад Мексику, яка за кілька місяців втратила набагато більші золотовалютні резерви, ніж в Україні, оскільки намагалася утримувати курс.

«Це дуже чітко розуміє МВФ. І одна з вимог, що у нього є - це перехід до гнучкого курсоутворення. В іншому разі ми ризикуємо тим, що можемо тримати курс ще кілька місяців, але можемо залишитися без золотовалютних резервів», - додав експерт.

При цьому, за його словами, потрібно розуміти, що якщо ми залишимося без золотовалютних резервів, це означає, що доведеться оголосити дефолт за низкою напрямів.

«Тобто економічно це буде рівноцінне війні, яка йде на південному сході країни», - зазначив Устенко, додавши, що найімовірніше курс все ж не будуть утримувати після парламентських виборів.

При цьому, за його словами, те, яким буде курс валюти, залежить від стратегії дій НБУ.

«Вони згодні позбутися золотовалютних резервів? Тоді б я сказав, що курс може бути цілком реально і 13-14 грн за долар. Але, я думаю, що навряд чи вони оберуть цю стратегію. Тому я б орієнтувався на курс 20-30% від того, який ми бачимо зараз на чорному ринку», - підкреслив він.

«Якщо тільки ми будемо тримати курс і при цьому ухвалимо якийсь популістський державний бюджет без скорочення реального його дефіциту, то тоді боюся, що основний ризик, який може виникнути - це ризик монетизації дефіциту державного бюджету. Коли є дефіцит і просто друкуються гроші. Вони зараз друкуються. Але небезпечним є не так друкування, як неконтрольоване друкування грошей», - додав він.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

532