Індивідуальне голосування військовослужбовців не зробить з них мішень для незаконних збройних формувань.

Таку думку в ході круглого столу «ЦВК про підготовку до позачергових парламентських виборів», як передає кореспондент Forum'у, висловив заступник керівника Секретаріату ЦВК Сергій Дубовик.

«Масовість на певних виборчих дільницях, особливо в зоні АТО, була б небезпечна. Виборчі дільниці, де масово голосували б військовослужбовці, були б дуже непоганими цілями для бойовиків. Індивідуальне голосування, згідно із чинним законом, дозволило уникнути цих проблем», - сказав Дубовик.

При цьому він нагадав, що процедура зміни місця голосування за допомогою заяви залишається актуальною для військовослужбовців так само, як і для решти громадян України.

«Закон, який пропонувався, (про забезпечення організації виборчого процесу для учасників АТО - Ред.) повинен був спростити цю процедуру, але не можна сказати, що її не було, що нею можна було скористатися, щоб взяти участь в голосуванні», - підкреслив Дубовик.

За його словами, в ЦВК не надходило масових заяв від військовослужбовців про неможливість взяття участі у виборах.

Разом з тим заступник голови ЦВК Андрій Магера під час круглого столу повідомив, що більше дев'яти тисяч військовослужбовців із зони АТО вже подали заяви про зміну місця голосування.

«За нашими відомостями, в Донецькій і Луганській областях сукупно більше дев'яти тисяч військовослужбовців і добровольців подали заяви і змінили місце голосування, не чекаючи рішення парламенту», - зазначив Магера.

При цьому він вказав, що невирішеною залишилася проблема з тими військовослужбовцями, які чекали рішення парламенту, не звертаючись із заявами про зміну місця голосування.

«Це було ганебно - коли в понеділок (з 20 жовтня - Ред.) парламент не зміг внести зміни в закон про вибори народних депутатів. Але чи правильно віддавати ЦВК ці повноваження всупереч закону, звертатися до Центральної виборчої комісії, щоб вона своєю постановою щось робила, - я не впевнений», - підсумував Магера.

Нагадаємо, 20 жовтня на засіданні Верховна Рада не змогла внести до порядку денного законопроекти про забезпечення належної організації виборчого процесу та реалізації конституційних виборчих прав учасників АТО на парламентських виборах 26 жовтня 2014 року.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

57