Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» зацікавлена у збільшенні потужності польського газового коридору, завдяки будівництву нового магістрального газопроводу для постачання газу з європейського ринку через Польщу в Україну, сказав заступник глави правління держкомпанії Олександр Тодійчук.

«Зараз працюють спеціальні міжнародні ініціативні групи. Ведуться передпроектні дослідження. Я думаю, це дуже реально (будівництво нового газопроводу. - Ред.), тому що Польща, крім усього іншого, хоче використовувати українські підземні сховища. Цей трубопровід працюватиме у двох напрямках», - сказав Тодійчук.

За словами заступника глави «Нафтогазу», з боку Польщі буде кілька джерел постачання природного газу в Україну, передає «УНІАН».

«Це інтерконектор, який зв'яже Німеччину з Польщею, це термінал скрапленого газу в Свіноуйсьці, і в перспективі литовський термінал», - зазначив Тодійчук.

Також заступник глави «Нафтогазу» додав, що проект розширення польського газового маршруту може бути реалізований не раніше 2017 року.

Нагадаємо, що Польща стала першою країною, через яку Україна почала прокачувати газ із Європейського Союзу.

Україна щорічно споживає близько 40-45 млрд кубометрів газу, половину з якого раніше купувала у російського «Газпрому», який у червні поточного року повністю припинив їй постачання палива через суперечку про ціну і борги за раніше проданий газ.

Реверс газу в Україну через Словаччину та Польщу 7 жовтня було збільшено на 1,7 млн куб. м - до 28,9 млн куб. м порівняно з попередньою добою, повідомили в ПАТ «Укртрансгаз».

Україна імпортувала за 19 днів жовтня 541,1 млн куб. м газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

20