Європейський парламент проголосував за продовження для України автономних торговельних преференцій Європейського Союзу до 31 грудня 2015 року.

У голосуванні, яке відбулося в четвер у Страсбурзі в рамках пленарного засідання ЄП, взяв участь 631 депутат, з яких «за» проголосували 497, проти - 78, повідомляє «УНІАН».

Таким чином, ЄП підтримав доповідь депутата Габріеліуса Ландсбергіса, в якій міститься пропозиція підтримати відповідне рішення Європейської комісії, і проголосував відповідну резолюцію.

Безпосередньо перед тим, як відповідна резолюція була проголосована, депутат ЄП, лідер французьких націоналістів Марі Ле Пен виступила з пропозицією повернути доповідь назад у комітет «для більш глибокого вивчення». Ця пропозиція викликала реакцію незадоволення у сесійній залі ЄП, яке депутати продемонстрували вигуками.

Голова заявив, що, згідно з процедурою, для того щоб цю пропозицію було внесено на голосування, вона має бути підтримана 40 депутатами. І відповідна кількість політиків піднялися зі своїх місць, підтримуючи цю пропозицію, повідомляє «УНІАН».

На захист голосування доповіді виступив доповідач Ландсбергіс. «Будь ласка, не обманюйте себе стосовно мадам Ле Пен та її спроби зруйнувати репутацію Європейського парламенту. Сьогоднішнє голосування доведе, що ЄС може діяти швидко і рішуче. Українцям було чітко продемонстровано, що ми їх підтримуємо, і ми розуміємо важливість цього голосування. Дорогі колеги, будь ласка, підтримайте доповідь. Ми потрібні Україні зараз!», - заявив Ландсбергіс.

Ці слова були зустрінуті оплесками. Під час голосування пропозиція повернути доповідь до комітету не знайшла підтримки у сесійній залі.

Після цього доповідь з пропозицією підтримати продовження автономних торговельних преференцій для України була винесена на голосування і здобула підтримку.

Як раніше повідомляв ForUm, 21 жовтня Комітет Європейського парламенту з питань міжнародної торгівлі підтримав пропозицію Єврокомісії продовжити автономні торговельні преференції Євросоюзу для України.

20 жовтня Європарламент розпочав розгляд питання продовження торговельних преференцій для України.

27 червня Україна підписала Угоду про асоціацію та заключний акт з Європейським Союзом.

12 вересня на тристоронніх переговорах України, ЄС і РФ була досягнута домовленість про відтермінування до 31 грудня 2015 року застосування зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом.

29 вересня Європейський Союз ухвалив рішення про відтермінування тимчасового застосування Угоди про асоціацію з Україною в частині поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом