Аналітичний центр «Універсітас» на замовлення та за підтримки інформаційного агентства «Українські національні новини» проведе в день парламентських виборів 26 жовтня всеукраїнський екзит-пол. Його ключова відмінність полягатиме в тому, що акцент попереднього прогнозу виборів буде зроблений на дільницях сільської місцевості та невеликих населених пунктів. Про це під час брифінгу повідомив заступник директора Аналітичного центру «Універсітас» Дмитро Громаков, передає «УНН».

«Тактичне завдання цього проекту - показати більш докладні і точні прогнози результатів виборів у сільській місцевості та невеликих містах України. Таким чином ми покажемо більш точну картину (електоральних настроїв. - Ред.) у сільських округах і знизимо можливість спотворення результатів на цих територіях», - зазначив Громаков.

Він наголосив, що саме у невеликих містах і селах під час виборчого процесу робиться найбільша кількість різноманітних порушень.

«У сільській місцевості слабкий контроль за процесом виборів, там менше спостерігачів, і всі ці маніпуляції типу каруселей і переписування протоколів «дорогою», відбуваються саме там», - розповів він.

Науковий консультант директора Аналітичного центру «Універсітас» Сергій Дем'янов розповів, що цей екзит-пол буде проводитися приблизно на 170 виборчих дільницях. Опитування розраховані на 10 тис. респондентів, їх проводитиме команда з близько 700 осіб.

«Опитувати в середньому будуть кожного 16-го виборця. Похибка вибірки становитиме близько 0,8%», - додав Дем'янов.

Представники «Універсітас» повідомили, що всеукраїнське опитування проводитиметься у всіх без винятку регіонах країни, в тому числі й на територіях Донбасу, які контролюються українською владою.

«На Донбасі в опитуванні будуть задіяні тільки ті дільниці, які потрапляють у зону контролю української влади, а також ті проблемні округи, одна частина яких знаходиться в зоні бойових дій, а друга - під контролем українських військових. Йдеться, зокрема, про такі проблемні округи як 59, 49 і 47», - розповів Громаков.

Презентація результатів екзит-полу відбудеться в неділю після закінчення голосування і закриття виборчих дільниць.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

225