Заявлена міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим реформа міліції порушить наявні агентурні мережі. Про це заявив у коментарі «Взгляду» правозахисник Ярослав Дунаєв.

За його словами, згідно з проектом реформи Авакова, в Україні більше не буде транспортної та ветеринарної міліції.

«Все вимагає своєї спеціалізації. Якщо є ЛВМ (лінійні відділення міліції) або ветеринарна міліція - для чого це потрібно і не факт, що у звичайного оперативника вистачить компетенції працювати в цій сфері. Ось, наприклад, пасажир сів у поїзд у Львові, вийшов у Харкові і виявив, що його обікрали. У співробітників лінійного відділення міліції є досвід у таких справах - кого і де шукати, куди подавати заяву. Не буде транспортної міліції - скажіть, в якій області пасажир поїзда повинен подати заяву про крадіжку? Куди його потім відфутболять? Львів перекине на Харків таку заяву, а Харків - на іншу область, на території якої проходив поїзд і теоретично могли обікрасти громадянина. Додайте до того ж, що і у львівських, і у харківських, і у вінницьких міліціонерів своїх справ навалом і висяки такі нікому в звітності не потрібні. Який результат буде для пересічного українця в такому випадку? Та ніякого. Громадянин втомиться їздити по областях з заявами і своїх речей все одно не поверне. Зате звітність буде гаразд - адже немає заяви, значить, немає і злочину», - пояснив він.

Дунаєв зазначив, що Україна - перша країна в колишньому СРСР, де з'явився УБОЗ - управління по боротьбі з організованою злочинністю. Спочатку ця структура створювалася, як структура вертикального підпорядкування, тобто співробітники УБОЗу мали можливість безпосередньо розробляти будь-яку ситуацію - починаючи від стеження за конкретною особою і закінчуючи арештом на вищому рівні великого злочинного угруповання.

Ще за Януковича УБОЗзівці мали негласну установку - вони могли працювати по всіх - до заступника міністра. Вище вже було не можна, тому що ситуація переходила в політичну площину, - розповідає Дунаєв. - Зараз УБОЗ хочуть ліквідувати, а його залишки - «віддати» СБУ».

За його словами, такий крок свідчить насамперед про некомпетентність міністра. Адже робота оперативника базується на агентурній мережі.

«Таке рокірування призведе до того, що агентурну мережу доведеться створювати заново, а налагоджені десятиліттями контакти будуть втрачені, - пояснює правозахисник. - Як сказати агентам: «У нас тут рокірування, вашого куратора ми звільняємо, йдіть тепер в СБУ»? До того ж теплих відносин між СБУ і міліцією ніколи не було. Так що багато фахівців вважатимуть за краще піти разом зі своєю агентурною мережею».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

111