В Україні рівень безробіття відповідно до загальноприйнятої міжнародної методології становить близько 10%. Таку думку в коментарі Forum'у висловив директор економічних програм центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Держстат дає офіційну статистику, яка враховує лише тих, хто реєструвався як безробітний, відвідує курси. Більш точні показники дає Міжнародна організація праці. За міжнародними методиками, у нас близько 10% безробіття», - сказав Юрчишин.

За його словами, за міжнародною методикою враховують не тільки тих, хто стоїть на обліку в центрі зайнятості, але і тих, у кого неповний робочий день, примусова відпустка, або людина числиться працевлаштованою, але фактично не працює.

На уточнювальне питання про те, як в Україні рівень безробіття може становити близько 10%, якщо навіть у благополучній Голландії 8%, Юрчишин відповів: «Потрібно враховувати тіньовий сектор. Особливість України в тому, що у нас є як безробіття, так і «переробіття». Багато хто працює на 2-3 роботах. Сказати, що наші 10% - це багато чи мало, складно. За світовими стандартами це, напевно, небагато. Але з іншого боку, потрібно враховувати, що «переробіття» характерне для кваліфікованих кадрів, а безробіття - для малокваліфікованих. Вони навряд чи будуть підвищувати кваліфікацію і залишаться в стані бідності».

Як раніше повідомляв ForUm, за даними Держстату, у вересні 2014 року рівень безробіття в Україні склав 1,6%.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30