Втрати сільгоспвиробників від заборони Россільгоспнагляду на ввезення рослинної продукції з України в Російську Федерацію можуть скласти близько $70 мільйонів. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на брифінгу заявив міністр аграрної політики Ігор Швайка.

«Починаючи з сьогоднішнього дня, набуває чинності заборона Россільгоспнагляду на постачання і транзит рослинної продукції з України в Російську Федерацію. Основними видами, які експортувалися в Росію, були овочеві (помідори, огірки, цибуля, коренеплоди, картопля) і плодові (яблука, груші, айва, абрикоси, сливи, вишня, черешня) культури. Якщо ця заборона буде діяти до кінця поточного року, втрати сільгоспвиробників від неможливості реалізувати свою продукцію можуть скласти близько $17 мільйонів. Згідно з аналізом наших фахівців, можливі втрати в 2015 році можуть скласти від $50 до $70 мільйонів», - повідомив Швайка.

Тим не менш, за словами міністра, незатребувана Росією продукція не залишиться безхазяйною - вона буде перенаправлятися на внутрішній ринок і рівномірно розподілятися.

Крім того, міністр висловив надію на те, що реалізувати рослинну продукцію допоможуть європейські партнери, які з тієї чи іншої причини також опинилися під дією заборони Россільгоспнагляду.

Нагадаємо, Федеральна служба з ветеринарного і фітосанітарного нагляду (Россільгоспнагляд) вирішила ввести з 22 жовтня тимчасові обмеження на постачання з України або транзитом через її територію всіх видів підкарантинної рослинної продукції.

Валентин Цімох, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом