Зміна кількості виборців на офіційному сайті ЦВК пов'язано зі змінами у реєстрі виборців.

Таку думку висловив ForUm'у юрист Комітету виборців України Святослав Пікуль, коментуючи інформацію на сайті ЦВК про кількість виборців в одномандатних виборчих округах України.

«В реєстрі щодня відбуваються якісь зміни, тому кількість виборців постійно змінюється. Наприклад, у разі смерті виборця. Тут все залежить від органів місцевої влади, якщо вони працюють швидко, то відділ ведення реєстру може встигнути виключити такого виборця зі списку», - зазначив Пікуль.

«Людина з державного реєстру виборців випадає з різних причин. Наприклад, якщо у неї скасовано реєстрацію місця проживання. У нас зараз є частина території України, яка повністю не контролюється українською владою. Відповідно, там не працюють відділення ведення Державного реєстру виборців, якась інформація взагалі не надходить. І ці 800 тисяч, можливо, як раз ті особи, які «випали» з реєстру виборців у зв'язку з тим, що неналежним чином працюють держоргани», - пояснив юрист.

Нагадаємо, на президентських виборах кількість виборців становила 35 500 913 осіб.

Згідно з відомостями про одномандатні виборчі округи на парламентських виборах, станом на 16 жовтня в Україні ЦВК нарахував орієнтовно 36 256 483 виборців, що на 755 тисяч осіб більше, ніж було навесні.

Проте 21 жовтня кількість виборців на сайті ЦВК було зменшено на 882 985 осіб - до 35 373 498 осіб.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

54