З твердженням, що українська армія воює вже не завдяки, а всупереч безглуздим указам і рішенням своїх генералів, згодні майже 59,6% українців. Про це, як передає кореспондент ForUm`у, в ході прес-конференції «Фініш парламентських виборів під акомпанемент війни на сході і стихійної люстрації» заявив директор Інституту соціальної та політичної психології АПН України, член-кореспондент АПН України, кандидат психологічних наук Микола Слюсаренко.

Він також зазначив, що не згодні з цим твердженням 12,4%, а не визначились зі своєю оцінкою 28% респондентів.

«Громадяни України чекають від влади рішучих дій щодо наведення ладу у військовій сфері, покладаючи при цьому особисту відповідальність на Главу держави. Так, понад 58% згодні з тим, що, не покаравши нікого із злочинців у погонах, Президент Порошенко тим самим взяв на себе всю відповідальність за поразки української армії на Донбасі. Не згодні з цим (твердженням - Ред.) тільки 14,7% респондентів. Не визначилися - 26,8%», - сказав Слюсаренко.

Разом з тим, за його словами, передвиборче твердження однієї з політичних сил про те, що «нинішня українська влада розв'язала на Донбасі нікому не потрібну війну» на сході і півдні підтримує 44,1% і 45,4% респондентів відповідно. Не поділяють цієї думки 37,1% і 35,7%. У той же час, згідно з опитуванням, у західному та центральному регіонах з цим твердженням згодні 19,8% і 22,2 %. Не згодні 58,3% і 57,1% опитаних, відповідно.

Думки про те, що «Україні потрібен мир, але не будь-якою ціною» дотримується 66,5% респондентів.

Опитування було проведене Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України спільно з Асоціацією політичних психологів України в період з 13 по 19 жовтня. Було опитано 2000 респондентів у 152 населених пунктах, крім Криму, Севастополя і територій, що не контрольовані київською владою на Донбасі. Похибка вибірки становить 3,2%.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39